Потписивање „Мајског пакта“: добробит или издајство?

Шеф Кабинета министара Гиљермо Франкос обратио је пажњу на утврђивање у Сенату „Основног закона“ и пореског пакета и препоставио да ће 9. јула коначно доћи до потписивања „Мајског пакта“ у покрајини Тукуман. „Кад би ме питали, урадио бих то 9. јула у Тукуману, на Дан независности“ – рекао је министар у интервјуу за Радио Митре. „Мајски пакт“ је предложен у мају, али, како је рекао председник Милеј, „можемо сачекати до јуна или јула“. „Овим законима постали смо независни од политичке групе која је последњих година утицала на привреду, друштво и Аргентину и коју желимо да оставимо у прошлости“ – рекао је Франкос. Не виде сви у Аргентини суштину „основног закона“ као добру ствар. На пример, смањење државних расхода до историјског минимума (чија последица су већ постала масовна отпуштања и економска криза), пензиона и пореска реформа су неприхватљиве за већину обичних становника земље, као и промена целокупног политичког система земље, који пакт предвиђа. Издању „Два Југа” ситуацију коментарише ректор Националног универзитета Мајке Трга Мајо, Кристина Камањо.


Кристина Камањо

– Они траже националне датуме да би показали подршку коју имају, мада је стварност таква да подршку добијају само од оних који имају користи за себе, а не за земљу. Стога су сада изабрали Тукуман [за потписивање „Мајског акта“], чији је гувернер иступао за владајућу странку будући представник опозиције. То је издајство.

С друге стране, јасно су ставили до знања да ће оно што не буде одобрено бити поново враћено у парламент, што значи да не одустају и не покушавају да поштују вољу већине. Тиме се уништава демократија, а уз репресију коју власт спроводи пред сваку јавну демонстрацију, власт све више личи на тиранију уз помоћ правосудног апарата који се, уместо да дели правду, повинује властима и захтевима Министарства безбедности – закључила је Камањо.

„Мајски пакт“, који је предложио Хавијер Милеј, садржи десет главних тачака „новог друштвеног споразума“:

Текст „Мајског пакта“

– Неприкосновеност приватне својине.

– „Необртни“ буџетски биланс.

– Смањење државних расхода до историјског нивоа, око 25% бруто домаћег производа.

– Пореска реформа, која смањује порески притисак, поједностављује живот Аргентинаца и подстиче развој трговине.

– Поновно разматрање федерале расподеле пореза „како би се заувек стало на крај садашњем пљачкашком моделу“.

– Обавеза покрајина да доприносе искоришћавању природних богатстава земље.

– Модерна реформа рада која подстиче формално запошљавање.

– Пензиона реформа која обезбеђује стабилност система, поштује оне који су дали допринос и омогућава онима који желе потписати за приватни пензијски систем.

– Структурна политичка реформа, која мења постојећи систем.

– Отварање међународне трговине како би Аргентина поново постала велики играч на светском тржишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *