Парагвај: Општина Асунсион и Мадес развијају план за уклањање загађивача

После чланка листа Ултима Хора, који је извештавао о ситуацији са загађењем и непријатним мирисима којим су погођени становници области Таблада, Одбор за планску регулацију општинског већа састао се са представницима Министарства животне средине и одрживог развоја (Mades) и општине Асунсион ради поновне провере података и истраге о предузећима која не испуњавају еколошке захтеве за рад у градским срединама.


Ове установе предузимају мере за контролу кланица и погона који изазивају страховања код становника четврти због високог степена загађености коју оне производе. То је потврдио заменик председника Општинског већа Феликс Ајала.

„Већник (Хавијер) Пинтос, као председавајући регулаторног тела, заједно са одборником (Аугустом) Вагнером, већ је усредоточен на план уклањања ових кланица на подручју Таблада. Он ради на њему и напредак је видан. План још увек није објављен јер је група грађана тражила више времена како би у томе узела учешћа“ – рекао је Ајала.

Већник је потврдио да ће кланице морати да напусте то подручје. „Ово је већ свеконачно. Нема повратка“ – рекао је он.

Са своје стране, Мадес је известио да је, по речима Хозеа Гонзалеса, правног саветника те институције, сада затворено седам кланица због недостатка еколошких дозвола после провере услова њиховог рада на лицу места.

После обећања које је општина Асунсион дала приликом објављивања „Генералног плана развоја приобалног појаса“ главног града, којим је предвиђено да кланице више не треба да раде као кланице, већ да на овим местима треба да се остварује само последњи производни процес, укључујући паковање и продају, будући да су кланице главни загађивачи приобалног подручја, становништву се вратила нада.

Заменик председника општинске законодавне скупштине Феликс Ајала је напоменуо да ће можда за 15 дана општинско веће расправљати о овом плану на пленарној седници.

Извор: Ultima Hora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *