Демијан Бауер: Јагма око аргентинског литијума

Компанија Energy and Mining Resources у провинцији Салта (REMSa) саопштила је да у првим данима јула почиње поступак концесионирања литијумске локације од око 37 хиљада хектара, која се налази у Салар де Аризоро, између градова Каипе и Толар Гранде, у департману Лос Андес, у самом срцу Пуна Салте. Ова област представља највећу литијумску површину у земљи.


У Аргентини је Салта постала најпривлачнија провинција за улагања рударских компанија у, према Фрејзеровом рангирању,  припремљеном од истоименог канадског института који мери перцепцију лидера привредне гране у различитим јурисдикцијама широм света.

У тој области већ послује компанија North American Lithium Chile, која поседује скоро 8.500 хектара у самом Аризору.

Тренутно, кинеска рударска компанија Ganfeng Lithium и њен аргентински партнер EXAR, у партнерству са канадском Lithium Americas и државном компанијом JEMSE у Жужуу контролишу бар 122.432 хектара солана у Салти и Жужуу. Литијумски пројекти који данас раде у Жужуу – под контролом су кинеског, канадског и аустралијског капитала, а у Катамарки такође преовлађује аустралијски капитал.

Са своје стране, француска компанија Eramine спрема се да активира свој пројекат Centenario-Ratones у провинцији Салта, иницијативу која у првој фази подразумева извоз до 24.000 тона еквивалента литијум карбоната (LCE) годишње.

Главни купци овог минерала који се вади у Аргентини су капитал из Кине, САД, Јужне Кореје и Јапана.

Ипак, свеобухватнија анализа открива да инвеститоре већине литијумских компанија у Аргентини воде исти финансијски играчи: глобални инвестициони фондови као што су Blackrock, State Street, Vanguard Group и др. Ови инвестициони фондови имају могућност усмеравања капитала кроз сложену глобалну финансијску мрежу, што им такође даје право доношења одлука, и, следствено, корпоративну контролу над значајним делом компанија у које улажу, углавном оним које сматрају стратешким за свој глобални економски пројекат.

Најзад, што се тиче овог новог тендера, сматрам да би он могао постати капија за амерички капитал, углавном ако би нови режим подстицања крупних инвестиција био одобрен (и провинција Салта се прикључила) пре тендера, који већ има сагласност Конгреса, иако би наредних дана требало да буде поново разматран у Посланичком дому. По овом питању, битна је чињеница да је поред својих састанака и бројних израза подршке председнику Хавијеру Милеју, Илон Маск јавно исказао подршку законима којима се бави Конгрес, укључујући и овај нови режим за стимулисање крупних инвестиција. Маск је више пута изражавао интересовање за овај природни ресурс, посебно према области под називом „литијумски троугао” која се налази на тромеђи Аргентине, Чилеа и Боливије.

Још једно запажање: овај ресурс је животно важан у овој новој фази капитализма, где дигитализација у оквиру четврте индустријске револуције заузима централно место, а литијум се конституише као један од природних ресурса неопходних за енергетску транзицију коју захтева овај историјски тренутак. У том смислу, одрицање од суверенитета подразумева да је горе поменути нови режим који гура председник Милеј велики неуспех и да може представљати озбиљну историјску грешку за земљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *