Покушај преврата у Боливији диктиран спољним интересима и литијумом

Боливијска војска предвођена генералом Хуаном Хосеом Суњигом, блокирала је у среду оклопним возилима Трг Муриљо у Ла Пазу, где се налазе владине зграде, захтевајући обнову демократије и ослобађање политичких затвореника.


Могуће је да је покушај преврата у Боливији испровоциран споља и изазван жељом да се опљачкају природни ресурси земље, изјавио је за Спутњик министар одбране Едмундо Новиљо.

„Не искључујемо да је све било подстакнуто и диктирано спољним интересима. Увек је постојао интерес да се контролише политичка моћ у нашој земљи како би се опљачкала природна богатства. Тренутно је главни интерес – литијум“, рекао је министар.

Према његовим речима, анализирају се све изјаве и претходне акције генерала Хуана Хосеа Суњиге, укључујући шта је радио, са ким је контактирао, са ким се састајао.

„Не искључујемо да су ова дејства подстицана споља како би се сломила наша демократија“, додао је Новиљо.

Он је додао да је генерал Суњига, који је предводио државни пуч, желео да постане незаконити председник Боливије.

Министар одбране назвао је Суњигину одлуку „апсурдном и глупом“.

Новиљо је истакао да су тврдње да је боливијски председник Луис Арсе иницирао покушај пуча неистините и непоштене.

Боливијска војска предвођена генералом Хуаном Хосеом Суњигом, блокирала је у среду оклопним возилима Трг Муриљо у Ла Пазу, где се налазе владине зграде, захтевајући обнову демократије и ослобађање политичких затвореника, а најавила је и предстојеће именовање влада. Након што су оклопним транспортером развалили врата председничке палате, председник Луис Арсе састао се са Суњигом и наредио му да повуче војнике. Као одговор на непослушност, председник је поставио ново војно руководство, које је наредило побуњеницима да напусте трг у престоници.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *