Азул Селене Рамирез: Милеј у Швајцарској — између награда и ратних упозорења

Аргентински став о сукобу између Украјине и Русије поново је добио међународни значај после недавног учешћа њеног председника Хавијера Милеја на Глобалном самиту „за мир у Украјини“, који је организовао Владимир Зеленски у Швајцарској. Догађај је окупио око 60 шефова држава и представника 90 влада како би се разматрала украјинска формула мира, која укључује потпуно повлачење руских трупа и ослобађање ратних заробљеника. Милејево присуство посматрано је као одлучујућа подршка Латиноамериканаца украјинској ствари. За Два Југа пише Азул Селене Рамирез.


Азул Селене Рамирез

Током самита, Зеленски је на приватном састанку одликовао Милеја Орденом слободе — медаљом којом Украјина награђује оне што имају посебне заслуге у јачању њеног суверенитета и независности. Упоредо с овом ситуацијом, руски амбасадор је у Аргентини иступио с оштрим упозорењем: свака достава оружја Украјини сматраће се непријатељским актом према Русији. Ове изјаве дате су у контексту растуће напетости и руског праћења деловања трећих земаља у сукобу.

Као одговор на то, секретар за штампу председника Мануел Адорни оповргао је било какве планове доставе оружја Украјини, рекавши да аргентинска влада нема намеру да се меша у војни сукоб. Адорни је нагласио да је спољна политика Аргентине усмерена на очување неутралне позиције и подршку дипломатским решењима. „Разумем да када је неко непријатељски настројен, он снабдева оружјем или учествује у рату“ — рекао је Адорни. „Не намеравамо пружати било какву војну подршку нити се на било који начин мешати у војни сукоб“.

Ипак, овај став о немешању  је у супротности с потезима Милеја, који не само да је активно учествовао на самиту у организацији Зеленског, већ је и добио награду за подршку Украјини. Ово признање потцртава јасну подршку украјинском народу у његовом сукобу са Русијом, што се може тумачити као облик учешћа у сукобу, барем на дипломатском нивоу. Осим тога, недавна изјава да се Аргентина 14. јуна придружила Контакт групи за одбрану Украјине (UDCG), међународној коалицији од 54 земље која координира хуманитарну и војну помоћ Украјини, могла је постати окидач за изјаву руског амбасадора. Ова група ради у тесној координацији ради подршке Украјини, а придруживање Аргентине коалицији јача њену приврженост украјинској ствари, подвлачећи њену фактичку ненеутралну позицију у сукобу.

Разни извори указују да чак и да је било намера да се поклони оружје, бирократске и правне препреке би то омеле од самог почетка. Аргентинско законодавство и међународна ограничења чине такво „даривање“ изузетно тешким. Ова ситуација покреће питање о томе како је руска амбасада добила информацију и тако одлучно реаговала. Реакција руске амбасаде може указивати на постојање активних обавештајних операција у земљи, спровођене како од домаћих, тако и од страних организације попут ЦИА. Такви маневри одражавају сложеност и осетљивост сукоба, као и то како међународна напетост може утицати на унутрашњу политику укључених земаља.

Учешће Аргентине на Глобалном мировном самиту и последујућа реакција наглашавају осетљивост узајамне дипломатске повезаности у контексту сукоба између Украјине и Русије. Одговор руске амбасаде и појашњење аргентинске владе потцртавају напетост и неопходност пажљиве дипломатије како би се избегла непотребна ескалација. Обавештајне операције, стварне или привидне, додатно усложњавају међународне односе током сукоба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *