Рудолфо Буено Ортиз: Хибридни рат у Украјини је на ивици прерастања у Трећи светски рат

Агресија НАТО-а на Југославију ставила је Москви на знање да Вашингтон занемарује њене интересе; постала прекретница у односима између САД, чија политика је усмерена на очување једнополарног света, и Русије, која је схватила да је глобални проблем неопходно решити стварањем вишеполарног, истински демократског света. За „Два Југа“ пише Родолфо Буенос Ортиз из Еквадора.


Родолфо Буено Ортиз

Председник Путин је неколико пута ово помињао: „НАТО је обећао 1991. да се неће проширити на исток ни за један центиметар, али од тада је било пет ширења. Сваки пут када смо изражавали забринутост, говорили су нам: па да, обећали смо вам да нећемо ширити НАТО на исток, али то су била усмена обећања, односно – где је папир са нашим потписом? Не постоји такав папир, па збогом. Као што видите, с таквим људима је врло тешко водити дијалог“.

Да би избегао сучељавање, он је предложио почетак преговора о разради обавезујућих споразума који ће јемчити безбедност свих, искључујући нова наступања НАТО-а на исток и распоређивање смртоносног оружја у земљама суседним Русији, попут Украјине, земље која је, да би остварила издвајање из Совјетског Савеза, прихатила забрану приступања било каквом војном савезу.

Он је упозорио да ће се, у случају постављања офанзивног оружја у близини њених граница, ако се у Украјини појави ударно оружје које до Москве стиже за десет минута, а у случају хиперсоничног оружја за пет минута, Русија понашати на исти начин као што ће се понашати САД, коректно саопштивши да Русија има могућност да створи нешто слично ради неутралисања те опасности.

Питање је: шта ће се догодити када Русија одговори симетрично и буде се понашала на исти начин као што би се понашале САД ако би ма која земља поставила смртоносно оружје близу њених граница? Свет ће се суочити с већом опасношћу него током Кубанске ракетне кризе. САД више немају економску и војну надмоћ коју су тада имале. Надајмо се да ће политичка елита у Вашингтону схватити овај детаљ, анализирати руски предлог тачку по тачку и избећи могућност светске катастрофе, будући да се све што се постигне миром нивелише ратом.

Рекло би се да се, суочена с немогућношћу да победи Русију на бојном пољу, америчка крајње десничарска елита окренула украјинским нацистима. Сједињене Државе и њени савезници почели су хибридни рат против Русије, који карактеришу сајбер напади, увођење више од шеснаест хиљада незаконитих санкција против руског народа, испорука војне технике, поверљивих информација и подршка плаћеницима и војним инструкторима Украјини, као и коришћење друштвених мрежа за ширење антируских лажи. Као оружје такође користе институције које потпуно контролишу: финансијске институције попут ММФ, Светске банке, Фед, СВИФТ; војне, као што је НАТО; трговинске, као што је СТО; агенције за контролу наркотика као што је ДЕА; за надзор и саботаже, попут ЦИА; за испирање мозга, на пример, преко медија; за допинг контроле као што је ВАДА и моћна „пета колона“ која ради за њих иза кулиса у свим земљама. Они такође имају своје пипке у међународним добротворним и правосудним институцијама.

До сада су медији отворено лагали, ширећи лажи и скривајући стварност, јер припадају малој групи која дели исту идеологију која води њихове интервенције широм света. Кажу да бране демократију у Украјини, да НАТО настоји да „протера руског окупатора“ и позивају земље широм света да образују заједнички фронт, уведу санкције Русији и пошаљу плаћенике, оружје и економску помоћ Украјини.

Не могући да победи Русију хибридним ратовањем, Бела кућа је одлучила да продужи украјински сукоб барем до новембарских председничких избора. Њени „станари“ кажу: ако Украјина капитулира, НАТО ће доживети први пораз од свог стварања у априлу 1949. Ово је сасвим вероватно, јер, док Русија има стратегију са јасно постављеним циљевима, Оружане снаге Украјине живе у корумпираном свету, а без легално изабране власти нису чак ни у стању регрутовати младе људе који желе да оду на ратиште. Бајден је, покушавајући да оправда своју агресивну политику, измислио глупост да би у случају пораза ако Кијева, Русија извршила упад у земље НАТО-а – прича у коју не верују ни његови најближи савезници, јер разумеју да лаже како би ојачао своју кандидатуру.

С друге стране, по мишљењу председника Путина, светски систем економских односа пролази кроз фазу темељних и неповратних промена, на смену старог модела глобализације долази вишеполарни моделом, нови, истински демократски модел, који намеће праву и поштену утакмицу између свих својих чланова; тврди да је ова промена панораме светске привреде и појава нових лидера објективан и умногоме природан процес, мада указује да западне елите покушавају да вештачки успоре раст земаља које сматрају делом глобалне периферије, оних које обично експлоатишу и користе као колоније. Ради тога прибегавају санкционим ограничењима, утичући на политичку ситуацију и изазивајући сукобе. Међутим, како је рекао, Москва је доказала своју способност да одговори на сложене изазове, а руска привреда се делотворно одупрла спољним покушајима успоравања развоја земље. Најважније се догодило 2014. године, у периоду након увођења првих опсежних санкција Русији. Западне компаније су изгубиле оно што су могле добити у Русији. Русија је највећа привреда у Европи и стопама раста сад надмашује све водеће земље ЕУ. То јест, Русија није поражена.

У овим околностима, Викторија Нуланд, бивша подсекретарка за политичка питања, поново се појавила те изјавила да Украјина мора бити у стању да заустави руске нападе из база унутар Русије и настојала на томе да Вашингтон дозволи украјинској војсци нападе на војне базе.

Директор одељења за штампу МСП РФ Марија Захарова изјавила је да се Запад и кијевски режим под његовом контролом играју ватром нападајући руску територију. Она је подсетила да су руске трупе, помоћу више од стотину дронова и чамаца без посаде, спречиле украјински напад на Крим и неколико руских провинција, чиме су уништиле и десетине пројектила и граната америчке, чешке, француске и британске производње којима је покушан напад на руску територију. Иза ових варварских напада јасно се назире профил америчких и британских администратора режима Зеленског. Они не само да га снабдевају све већом количином ракета дугог домета и тешким наоружањем, већ и одобравају њихову употребу против Русије, што још више продубљује сукоб. Додала је да Москва још једном упозорава Вашингтон, Лондон, Брисел и друге западне престонице, као и Кијев под њиховом контролом, да се играју ватром, да су било какве агресивне акције против Крима не само осуђене на неуспех, већ и да ће добити узвратни ударац који ће бити разоран. Русија неће оставити такво мешање на својој територији без одговора.

Ваља напоменути да је председник Путин, коментаришући ситуацију око украјинског рејона Харкова, где се развија руско наступање, истакао да су за операцију на том подручју криве украјинске власти, које су бомбардовале и настављају бомбардовати стамбена насеља на пограничним територијама, укључујући Белгород. „Тамо гине мирно становништво. И јавно сам рекао да ћемо, ако се тако настави, бити приморани да створимо зону безбедности, санитарни кордон“ – рекао је Путин.

Са своје стране, руско Министарство одбране почело је вежбе с ракетним јединицама Јужног војног округа. Сврха маневара је увежбавање припреме и употребе нестратешког нуклеарног наоружања.

Овај хибридни рат је на ивици да прерасте у Трећи светски рат због непопустљивости америчке крајње десничарске елите, која је убеђена да може постићи победу над Русијом, чак без обзира на то што ће сучељавање између америчке и руске војске значити крај. Према руском политикологу и новинару Георгију Бовту: „Пре или касније, та ескалација може доспети до тачке кад ће свима бити прекасно да се плаше“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *