YMCA: Имамо руке да изађемо на крај са светским проблемима

Шта је то YMCA? Како она решава егзистенцијална питања аргентинске омладине? И како се држава односи према „универзуму младих“?  Нарочито за Два Југа одговарају руководиоци YMCA (Организација младих хришћана) Аргентине: генерални секретар Марио Ченци, директор за лидерство Маријано Томео и директорка за институционалне везе и комуникације Мелина Меркадо.


YMCA представља значајну и најстарију организациону мрежну структуру која је, барем у почетку, била заснована на заједничким хришћанским и етичким вредностима европске прошлости. Шта мислите, у којој мери се YMCA данас, а посебно YMCA Аргентине, држи тих почетних начела? У којој мери и с којим успехом?

– Са наше тачке гледишта, YMCA идеологија је контекстуализована и стога прилично животно способна за очување своје битности током више година, како на глобалном, тако и на локалном нивоу. Иако је организација морала да се развија како би задовољила променљиве потребе друштва, њена приврженост изградњи праведнијег и бољег света кроз ширење права и могућности младих остаје актуелна. У Аргентини, YMCA је прилагодила ове принципе за решавање савремених питања попут унапређивања социјалне правде, инклузивности, свестраног благостања, формалног и неформалног образовања, као и породичног и омладинског туризма, окренутог бризи о животној средини. Успех у овом погледу се огледа у повољном утицају који је YMCA имала на појединце и заједнице широм Аргентине, подржавајући лични развој и друштвену повезаност.

Да ли сте задовољни одзивом младих Аргентинаца на предлоге ваше установе и у којим областима видите напредак?

– У свету са израженом кризом односа, посебно после пандемије, где се простор удружења смањује и запажа тенденција ка индивидуалном развоју, веома смо задовољни сталним учешћем младих, посебно у радњама које подразумевају значајан утицај на друштво. Изразит пример овога је програм развоја лидерства, који укључује темељну теоријску обуку праћену занимљивим простором за смислену праксу. Последњих година у организацији се запажа пораст учешћа младих, што сведочи о интересовању и поштовању према вредностима и иницијативама које промовише YMCA. Овај напредак приписујемо нашој посвећености стварању инклузивне средине са ширим могућностима, која задовољава разноврсне потребе младих људи.

Растуће присуство егзистенцијалне незаштићености широм света погађа можда већину младих људи који напуштају релативно сигурну средину, коју обезбеђују породице, у свет, који је на много начина неправедан према придошлицама. Како ваша организација припрема младе људе за тај велики „скок“?

– YMCA препознаје изазове са којима се млади људи сусрећу кад ступају у одраслу доб, посебно неизвесност изазвану светом који се стално мења, који је наклоњен индивидуализму и који успех рачуна једино кад је он повезан с финансијским нагомилавањем. Млади људи су жртве те „текуће савремености” која изазива егзистенцијалне сумње.

Да бисмо их припремили на тај прелаз, усредсређујемо се на развој њихових вештина, чврстине и осећаја заједништва. Кроз различите активности, настојимо да снабдемо младе људе оруђима, неопходним за сналажење у сложеностима савременог света и давања значајног доприноса животу друштва.

Наша мисија је да проповедамо и делујемо у складу с основним начелима визије YMCA до 2030. У нашим просторима формалног и неформалног образовања, радимо с омладином и заједницом како бисмо понудили једнаке могућности за учење и запошљавање.

Како видите положај младих у условима турбуленција изазваних политичким променама у земљи? Посебно – како нова власт утиче на начин размишљања и слободу говора младих?

– YMCA препознаје снажан утицај политичких промена на нашу омладину. Аргентинско друштво у целини, а посебно његова младеж, веома је расцепкана пред овим променама. Запажа се пораст интересовања за грађанско и политичко учешће, што је знак веће укључености у изградњу сопствене будућности.

Што се тиче слободе изражавања, приметили смо да ова политичка клима може имати и повољне и неповољне последице. У YMCA настојимо да створимо просторе где млади људи могу слободно изражавати своје мишљење, развијати своје критичко размишљање и учествовати у конструктивном дијалогу како би пронашли најбоље одговоре на проблеме који их дотичу и одређју њихову будућност.

Приврженост YMCA проширењу права и могућности младих и даље је јака. Подстичемо их да буду носиоци промена у својим заједницама, независно од политичких околности. Верујемо да пружањем оруђа за дијалог и учествовање можемо помоћи младим људима да се боље оријентишу у политичкој нестабилности и постану лидери посвећени праведнијој и равноправнијој будућности.

У чему је, по вашем мишљењу,највећи проблем растуће немотивисаности младежи за рад који је испочетка неисплатив или не доноси брзо задовољење и шта мислите да је решење за овај проблем?

– Чињеница да приходи од првог посла младих људи нису довољни за задовољавање њихових основних потреба суштински утиче на њихов доживљај света рада и спремност да му се посвете на дужи рок. Ми у YMCA сматрамо да решење овог проблема лежи у неколико свеобухватних приступа. Прво, важно је пружити младим људима прилику да истраже своја интересовања и развију нове вештине. Такође је крајње важно залагати се за праведније плате, које ће младим људима улити осећај да се њихов труд цени. Најзад, развијање културе радног места, у којој је на цени стални лични и професионални развој, може помоћи младим људима да пронађу смислене путеве до запослења. YMCA тежи стварању таквих простора и могућности, помажући младим људима да граде каријере које нису само уносне, већ и усклађене с њиховим интересовањима и вредностима.

Шта мислите какав је однос нове аргентинске владе према младима и какав је био код претходне владе? Да ли су млади у Аргентини у центру пажње политичара?

– Наша земља има јединствену особеност, која остаје непромењеном: интересовање и политичко учешће аргентинске омладине, без обзира на времена и владе. Одраз овога је чврсто језгро младих људи који подржавају садашњу владу, са значајним мењањем неких обичаја, будући да данас преовладава коришћење друштвених мрежа и отуда изградња вредности и припадности.

Упркос описаном сценарију, наша држава нема националну политику усмерену конкретно на „млади универзум“. Они програми што постоје „скривени” су у покрајинама и општинама, испољавајући посебну бригу за нова покољења, но њихов утицај је ограничен. YMCA препознаје важност државне подршке и учешћа у задовољавању потреба младих људи. Били смо сведоци најбољих тренутака суочавања с том одговорношћу државе, која је користила конструктиван и на сарадњи заснован приступ, неопходан за решавање садашњих и будућих проблема народа.

Да ли сарађујете са другим организацијама које се баве омладином или са онима који раде с њом?

– YMCA учествује са другим организацијама у заједничким пројектима ако деле сличне циљеве и вредности. Ситуација је сада унеколико боља него претходних година и делимо стручњаке из различитих области, што нам омогућава да активизирамо наш рад на стварању позитивних промена за младе људе и заједнице.

Какви су ваши планови за будућност? Да ли наилазите на препреке у реализацији својих планова и, ако да, онда на какве?

– Гледајући у будућност, YMCA преиспитује своје водеће пројекте како би их прилагодила тренутним потребама наше заједнице са намером да прошири њихов домет и утицај. Ипак, схватамо да су пред нама изазови, укључујући тренутна ограничења у финансирању, промену друштвене динамике и растуће потребе младих људи.

Горе сте споменули „егзистенцијалну незштићеност“. Овај аспект, заједно са дубоком економском и социјалном кризом у целом свету, представља за нас препреку. Ипак, те препреке нас не паралишу. Напротив, они су покретачка снага која нас тера да на тој основи остваримо преображајне промене.

Без обзира не те проблеме, ми, као и раније, с оптимизмом гледамо у будућност. Морамо да обучавамо и пратимо лидере YMCA Аргентине како би постали чинилац преображаја стварности са снажним утицајем на овдашњу и глобалну заједницу.

Истакнути мислилац наше земље је говорио: „У нашим рукама није решење свих светских проблема, али ми имамо руке да изађемо на крај са светским проблемима“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *