Родолфо Буено Ортиз: Председник Нобоа је нагазио банану

Дипломатски односи Еквадора и Мексика обустављени су после упада у мексичку амбасаду и привођења бившег еквадорског потпредседника, изјавио је мексички лидер Андрес Мануел Лопез. Еквадорска полиција провалила је у мексичку амбасаду у престоници Китоу да би ухапсила бившег потпредседника Еквадора Хорхеа Гласа, који је од децембра 2023. живео на територији дипломатске мисије. Мексичке власти су 5. априла одлучиле да му дају политички азил. Министарство спољних послова Еквадора назвало је незаконитим давање азила бившем потпредседнику и затражило његово изручење. Мексичко Министарство спољних послова саопштило је да је неколико дипломата повређено током напада. „Мексичко дипломатско особље у Еквадору ће одмах напустити ову земљу“ – саопштило је министарство. Мексико ће се такође обратити Међународном суду правде са захтевом да се Еквадор осуди за кршење међународног права, додао је Барсена.


Родолфо Буено Ортиз

Чувени политички коментатор, писац и професор математике Родолфо Буено Ортиз посебно за издање „Два југа” говори о томе зашто је председник Еквадора Данијел Нобоа донео тако радикалну одлуку у вези са мексичким дипломатама.

Подсетимо председника Еквадора Данијела Нобоу на његове изјаве да су за различитих влада он и његова породица били подвргнути политичким прогонима, те стога сматра да је дужан прекинути са кругом освете, да је дошло време учинити крај политичким прогонима, тражењу криваца у прошлости и бити слободним људимс који с разумевањем теже побољшању живота Еквадораца. Многи су озбиљно схватили његове речи и саветовали га да не „гази на кору банане“ коју су му подметнули непријатељи из редова „блиских пријатеља“ како би се „оклизнуо“ и покварио односе са Еквадору тако пријатељском земљом као што је Мексико. Ова очекивања се нису оправдала, и Нобоа је кору банане „нагазио“ обема рукама и ногама.

Подсетимо да је Хорхе Глас, потпредседник Еквадора 2013-2018 у владама Рафаела Корее (2007-2017) и Лењина Морена (2017-2021), осуђен на осам година затвора због подмитљивости и на шест за незаконито учешће у миту од компанија Одебрехт, од којих је провео 5,3 године у затвору, отишао у мексичку амбасаду пошто је Дијана Салазар, главни тужилац Еквадора, наредила начелнику полиције да открије Гласово учешће у неколико кривичних дела. Дијана Салазар је указала да је тај захтев поднет у оквиру такозваног случаја „реконструкције“, повезаног са наводним расипањем средстава у изградњи пута после разорног земљотреса у Манабију 2016. године.

Народна скупштина Еквадора одбацила је предлог да се дозволи кривични поступак против Гласа по предмету „реконструкције“. Тужилаштво је касније саопштило да ова одлука ствара ужасан преседан некажњивости, остављајући становнике Манабија незаштићеним, па ће тужилачка страна настојавати на заказивању датума и времена рочишта по предмету „реконструкција Манабија“.

Хорхе Глас

Хорхе Глас, који се у мексичкој амбасади налази од 17. децембра, затражио је азил јер себе сматра политички прогоњеним човеком и сматра да му је живот у еквадорским затворима угрожен. Као и Глас, већи део земље не верује у еквадорски правосудни систем и тврди да је ово пример како се судски систем користи за политички прогоне и уништавање људи, а еквадорска држава се не осврће на изјаве Међуамеричке комисија за људска права и Радне групе УН за произвољно затварање.

Случај Глас је значајан пошто је он био потпредседник кад је смењен, опозван и осуђен у рекордном року, пошто је поступак против њега почео низом радњи, попут кориштења заштићених свједока, наводних обавјештајних извјештаја који су процурили у медије, меморијских уређаја чије порекло нико није знао, или рачунара који су на крају нестали.

Министарство иностраних послова Еквадора саопштило је да је предало мексичкој влади одговарајуће документе о судском поступку против Хорхеа Гласа, достављене од Народног суда и Главног тужилаштва, и упозорило да ће деловати апсолутно оштро у случају могућног давања Мексика политичког азила оптуженику.

„Пружање азила лицима која су у тренутку подношења захтева оптужена или кривично гоњена пред надлежним редовним судовима за уобичајене злочине или су осуђена за такве злочине и од тих судова, без издржавања одговарајуће казне није законито“ – речено је у саопштењу надлештва.

Другим речима, ако Мексико одбија да сарађује у појављивању Гласа пред еквадорским правосуђем, биће покренут поступак за прекид дипломатских односа између две земље.

У писму од 29. фебруара 2024. Министарство иностраних послова Еквадора затражило је од шефа мексичке дипломатске мисије да еквадорским снагама безбедности дозволе да уђу у просторије амбасаде и ухапсе Хорхеа Гласа; ово је учињено упркос чињеници да је Мексико земља са традицијом заштите прогоњених појединаца. Како другачије и није могло бити, мексичка влада није дозволила еквадорским органима за заштиту права да уђу у њихову амбасаду и ухапсе Хорхеа Гласа. Алисија Барсена, министарка спољних послова Мексика, рекла је:

„Не можете ући, јер ће то нарушити дипломатски имунитет наше амбасаде. Наше амбасаде су места која уживају дипломатски имунитет. Тако да не, ви никада нећете ући у амбасаду, то би био преседан“.

Габријела Сомерфелд, министарка спољних послова Еквадора, са своје стране потврдила је да влада председника Нобое неће оставити Хорхеа Гласа на миру ако му Мексико пружи политичко уточиште и да ће деловати апсолутно чврсто. Сомерфелдова је подвукла да захтев за Гласово хапшење мора бити пажљиво проанализиран у складу с одредбама Конвенције о пружању дипломатског азила из 1954. године.

Затим је Министарство спољних послова Еквадора прогласило Ракел Серур Смеке, амбасадорку Мексика, „персоном нон грата“ због коментара председника Лопеза Обрадора о изборима у Еквадору на којима је убијен кандидат Фернандо Вилависенсио. Дан након што ју је влада председника Нобое прогласила персоном нон грата и дала јој рок од 72 сата да напусти земљу, председник Лопез Обрадор одобрио је Хорхеу Гласу дипломатски азил.

„Влада Еквадора је хтела да га предамо, али ми то не можемо да урадимо јер Мексико има спољну политику коју карактерише заштита прогоњених људи и пружање уточишта“ – рекао је Обрадор.

Он је захтевао од владе Еквадора да поштује суверенитет Мексика, да не крши право на азил, да се држи међународних обавеза, да јемчи неприкосновеност дипломатских представништава те оконча политику прогона и застрашивања. И када је све још могло да се реши кроз дијалог и добре услуге, председник Нобоа се умешао и послужио се смицалицама које је позајмио из света криминала.

„Ниједан злочинац се не може сматрати политички прогоњеним. Хорхе Глас је осуђен правоснажном пресудом, а надлежни органи су издали налог за његово хапшење“ – саопштила је еквадорска влада.

Упад еквадорске полиције у мексичку амбасаду, Кито, 5. априла 2024.

У ноћи на петак, 5. априла, Национална полиција Еквадора провалила је у амбасаду Мексика и ухапсила Хорхеа Гласа, коме је председник Лопез Обрадор дао дипломатско уточиште. Током препада је повређено неколико мексичких дипломата, а Роберто Кансеко, вршилац дужности амбасадора и начелник одељења за спољне послове и политичка питања мексичке амбасаде у Китоу, подвргнут је жестоком малтретирању од стране еквадорских оперативаца.

„Пао сам на земљу. Покушао сам физички да их спречим да уђу и нападну амбасаду, али то се показало немогућим. Већ смо се спремали да кренемо, кад нас је изненада пресрела полиција – прави лопови који су се ноћу увукли у амбасаду! Ризикујући живот, бранио сам част и суверенитет своје земље“ – изјавио је Кансеко.

Према члану 29. Бечке конвенције о дипломатским односима речено је:

„Личност дипломатског представника је неприкосновена. Он не може бити подвргнут било каквом облику притвора или хапшења. Држава пријема се према њему мора односити са дужним поштовањем и предузимати све неопходне мере за осујећивање сваког насртаја на његову личност, слободу или достојанство.

Штоно кажу – без коментара.

Алисија Барсена, министарка спољних послова Мексика, појаснила је:

„Никада нисмо мислили да ће Еквадор прекршити међународно право и Бечку конвенцију. Истину говорећи, то се никада није догодило, чак ни током рата. Чак ни у најгорим временима, у Латинској Америци и у Карипском басену, па ни у целом свету није се десила слична ситуација“.

Она је изјавила да ће се Мексико жалити УН, ОАД, Међународном суду правде и другим регионалним и међународним телима (што се већ догодило).

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор

Председник Лопез Обрадор о догађају је написао:

„Ово је грубо кршење међународног права и суверенитета Мексика, у вези са којим сам наложио нашем министру спољних послова да иступи с изјавом о том ауторитарном чину, поступи законито и одмах објави обуставу дипломатских односа са владом Еквадора“.

Алисија Барсена је тим поводом изјавила:

„У договору са председником Лопезом Обрадором, због недопустивог кршења Бечке конвенције о дипломатским односима и повреда нанетих мексичком дипломатском особљу у Еквадору, Мексико објављује неодложни прекид дипломатских односа са Еквадором… Пружајући азил Хорхеу Гласу , деловали смо у потпуном складу с међународним конвенцијама. Верујем да ће му влада Еквадора обезбедити сигурност што је пре могуће“.

Да би се извукла из збрке у којој се нашао Еквадор, његова влада мора обезбедити Хорхеу Гласу безбедно уточиште, извинити се Мексику због нарушавања реда у амбасади у Китоу и заклести се да ће се од сада држати начела неприкосновености дипломатских представништава; међутим, то се неће догодити. Како предвиђа Маријанита де Хесус, Еквадор је „осуђен да нестане због својих лоших влада“. У међувремену, суд у Еквадору одлучио је да је хапшење бившег потпредседника Гласа у мексичкој амбасади било незаконито. Али је политичара оставио лишеног слободе јер није одслужио затворску казну…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *