Руди Лопез: Око покушаја државног удара још увек влада магла

Према једној верзији, покушај државног удара у Боливији 26. јуна био је реакција западних сила на изјаву шефа државе о могућности ступања земље у БРИКС. Друга верзија каже да су се те исте спољне силе полакомиле на природна богатства државе, посебно литијум. Литијум је реч која се данас у Србији не може чути без боли. Уредништво издања „Два Југа” обратило се за коментар геополитичком аналитичару из Боливије Рудију Лопезу са молбом да нашим читаоцима објасни шта се заиста догодило у земљи и како је то повезано са „белим златом”.


– Мислим да се ништа не може искључити. Око покушаја државног удара још увек влада магла. Тренутно добија замах хипотеза да је то била авантура генерала Зуњиге, који је покушао да уједини снаге унутар оружаних снага, али безуспешно. Према изјавама генерала и осталих учесника, преврат није донео резултате, пошто подршка од стране другог пука никад није стигла. Овоме треба додати да Зуњига није имао добру репутацију у оружаним снагама јер је његово унапређење било политичко именовање – каже Лопез.

Према његовим речима, не може се искључити ни умешаност страних обавештајних служби.

– Верујем да ово може да буде искоришћено од страних интереса и националне елите за процену услова за тврђи државни удар. Ситуација ме умногоме подсећа на Танкетазо, неуспео удар на владу Салвадора Аљендеа у јуну 1973, који је на крају послужио као проба одлучујућег државног преврата септембра 1973. –  закључио је Лопез.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *