Косово: Малвинске паралеле и аргентински поглед

Србија је 24. марта обележила трагичну годишњицу почетка „хуманитарног“ бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије од авијације НАТО. Један од резултата војног уплитања трупа колективног Запада било је заузимање подручја Косова и Метохије од стране албанских терориста и појачана сепаратизација покрајине.


Хорхе Норберто Елбаум, аргентински социолог, новинар, истраживач и универзитетски професор, бивши амбасадор аргентинског Министарства спољних послова при Међународној алијанси за сећање на Холокауст и бивши директор Школе националне одбране, повлачи паралеле између српског Косова и аргентинских Малвина , који се тренутно налазе под британском окупацијом.

Хорхе Норберто Елбаум

Према Елбаумовим речима, ситуација на Косову има аспекте сличне онима који стварају проблеме Аргентини у погледу Јужног Атлантика, Малвина, Сендвичких острва и других територија. – Енглеска окупација, спровођена од XIX века на удаљености од 12.000 км од Британских острва, доказ је колонијалне логике и непрекидности империјалне охолости, утемељене углавном на земљама које настоји да контролише, експлоатише или пљачка. Ми због ове логике страдамо у Латинској Америци, где је Запад предвођен НАТО-ом поставио границе и изазвао братоубилачку борбу. Нема сумње да је ситуација на Косову резултат напада покренутог од НАТО, који је на крају ХХ века наредио бомбардовање кршећи међународно право и допринео распаду бивше Југославије са намером да контролише Балкан. У том оквиру, садашња ситуација на Косову изгледа као корисна енклава за мешање Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства, корисна за ограничавање аутономије, суверенитета и независности Србије – рекао је Елбаум и коментару за издање Два југа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *