Влада позива на крајњи опрез у вези прогнозиране олује на Јукатану

Влада позива на крајњи опрез због кишне временске прогнозе за полуострво Јукатан, југоисточни и источни Мексико.


Министарство ратне морнарице (SEMAR), Национална комисија за водне ресурсе (Conagua) и Национална координација за цивилну одбрану (CNPC) упутили су у четвртак заједнички позив властима и становништву да предузму мере предострожности због прогнозираних падавина на полуострву Јукатан, југоистоку и истоку Мексика.

Власти су додале да се очекује да ће се олуја постепено развијати од петка до четвртка, 20. јуна, са интензивним до обилним падавинама с електричном активношћу и могућим градом.

Како се наводи у саопштењу, киша се очекује у регионима Кинтана Ро, Јукатан, Кампече, Табаско, Чијапас, Оахака, Веракруз, Пуебла, Идалго, град и држава Мексико, Керетаро, Гванахуато, Сан Луис Потоси, Тамаулипас, Нуево Леон и Коахуила.

Власти су такође саопштиле да се у Тихом океану код обала Чијапаса и Оаксаке очекује развој ниског притиска са циклонским потенцијалом, који би у понедељак рано ујутро могао да пређе у унутрашњост између држава Чијапас и Оаксака.

Ако дође до унутрашњости, низак притисак са циклонским потенцијалом могао би се померити преко превлаке Техуантепек у Мексички залив, што ће, како кажу власти, допринети могућности снажних до обилних падавина у регионима Кампече, Чијапас, Оахака, Кинтана Ро, Табаско, Веракруз и Јукатан, не искључујући могућност његовог прерастања у тропски циклон.

Осим тога, власти су саопштиле да су, као превентивна мера, луке Акапулко и Пуерто Маркес у Герероу, као и залив Хуатулко у Оаксаки затворени за саобраћај малих пловила.

У саопштењу власти је такође речено да се у раним часовима овог уторка, 18. јуна, у Мексичком заливу очекује развој још једне зоне ниског притиска са циклонским потенцијалом, која би у среду, 19. јуна могла доћи до копна између Веракруза и Тамаулипаса, што може извати веома јаке или интензивне падавине у граду Мексико, Коавили, држави Мексико, Гванахуату, Идалгу, Нуево Леону, Пуебли, Керетару, Сан Луис Потосију, Тамаулипасу и Тласкали.

Дуж обала Кампечеа, Чијапаса, Оаксаке, Кинтана Роа, Табаска, Тамаулипаса, Веракруза и Јукатана очекују се удари ветра од 50 км/ч до 70 км/ч и могуће олује са грмљавином.

Према саопштењу, Конагва спроводи посебан надзор река, брана и насељених места у области где се предвиђају јаке кише.

Извор: CNN en Español

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *