Мексико: Напици заслађени шећером убијају више од организованог криминала

Коришћење напитака заслађених шећером у Мексику узрокује смрт најмање 40.000 људи годишње, што превазилази број смрти проузрокованих организованим криминалом, изјавили су стручњаци у среду, позивајући власти да издају здравствено упозорење и класификују их као ризичне производе.


„Шећером заслађена пића убијају више од организованог криминала у нашој земљи“ – упозорио је на конференцији за новинаре Алехандро Калвиљо, директор организације El Poder del Consumidor („Снага потрошача“).

Према подацима групе, од преко 40.000 смртних случајева годишње узрокованих овом врстом напитака, 57% (23.433) је због дијабетеса, што са своје стране чини 35,6% свих смртних случајева од ове болести у Мексику.

Такође је напоменуо да пића са високим садржајем шећера утичу на здравље јер представљају факторе ризика развоја метаболичких поремећаја, гојазности, кардиоваскуларних болести и других стања.

Осим тога, код деце и шипараца употреба шећера из ових производа „нарушава здравље и повећава вероватноћу развитка болести, подижући нивое триглицерида и повећавајући ризик од смрти од срчаног удара“ – упозорила је Хулијета Понс, директор одсека за дијетолошке интервенције у клиници Coa Nutrition.

Они такође утичу на обољења попут несанице, когнитивних оштећења и синдрома хиперактивности, „зато је веома важно уклонити их из животне околине“.

Паулина Магања, координатор по питањима здравља хране у Ел Подер дел Конзумидору, напоменула је да је истраживање Панамеричке здравствене организације (ПАЗО) показало да је Мексико један од главних потрошача безалкохолних пића у свијету.

„21,7% Мексиканаца користи безалкохолна пића, а 6,1% сокове и напитке. Другим речима, ова врста производа чини 27,8% оброка Мексиканаца“ – рекла је она.

Такође је напоменула да у просеку сваки Мексиканац годишње попије 163 литра безалкохолних напитака, а 90 одсто деце предшколског и школског узраста пије ова пића.

Проблем је, по њеним речима, у томе што они изазивају зависност, тако да ове производе треба сматрати „ризиком по здравље“.

С тим у вези, Ел Подер дел Конзумидор и 10 стручњака предали су жалбу, тражећи од Федералне комисије за заштиту здравља од ризика (Cofepris) да напиткр са шећером или заслађене заслађивачима прогласи производима који представљају ризик по здравље.

„Cofepris би требало да изда упозорење о штетности по здравље и спроведе истрагу о састојцима које компаније користе у овим производима“ – рекао је Габријел Гузман, адвокат организације.

Они такође позивају на истрагу о претпостављеним напорима индустрије напитака, усмерених на дезинформисање и одвлачење пажње од ризика повезаних с употребом ових производа.

У њих спадају плаћање стварања повољних доказа у корист њихових напитака и расправе које преумањују допринос трошења ових производа у епидемији прекомерне тежине, гојазности и дијабетеса којима је земља погођена.

Због тога су захтевали да регулаторни орган примењује начела предохране и предострожности, заштити право на здравље путем информисања и исправља дезинформације, створене од индустрије.

Извор: LATINUS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *