Венецуела и Србија: вековни чврсти и братски односи

13. априла се навршава 142 године од успостављања дипломатских односа између Србије и Венецуеле. Представници интелектуалне заједнице из Каракаса и љути чависти, професор међународних односа Жан-Пол Мерц и стручњак за међународно право Кристофер Милан са читаоцима „Два Југа“ деле своја размишљања о пријатељству двају земаља.


Жан-Пол Мерц:

– Односи Венецуеле са Србијом остали су срдачни, наследивши Титово антиимперијалистичко вођство Југославије у стварању Покрета несврстаних, којим је Венецуела председавала између 2016-2019, а Србија је остала посматрач. Узгред, упркос притисцима Запада, Венецуела је изразила поштовање према територијалној целовитости Србије и према томе – одбацила косовски сепаратизам, због чега данас постоји жеља за проширењем двостраних односа.

Кристофер Милан:

– Односи међу Венецуелом, Русијом и Србијом јесу историјски односи, тесни и пуни поштовања политички односи, засновани на заједничким начелима самоопредељења и одбране нашег суверенитета, имајући у виду да је Србија у Покрету несврстаних на првој конференцији одиграла главну улогу и спровела у пракси Бандуншке принципе, који јемче несврставање у војном контексту, сличном данашњем политичком контексту који Запад сада предлаже. С наше тачке гледишта, то је веома цењено у дипломатском свету и зарад братства народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *