Венецуела губи свој последњи ледник: научници упозоравају друге земље

Венецуела је изгубила свој последњи ледник, што је постала трагична прекретница у еколошкој историји земље.


Хумболтов ледник, познат и као Ла Корона, који се налази у близини Хумболтовог врха, претворио се у „ледено поље“ како су га научници класификовали. Некада је његова површина износила 4,5 квадратних километара, сада је мања од 0,02 квадратна километра, што га више не чини ледником.

Нестанак Хумболтовог ледника означава крај једне епохе за Венецуелу, где је 1910. године било шест ледника укупне површине од 1.000 квадратних километара. У последње време земља је суочена са реалношћу губитка свих својих ледника: пет их је нестало до 2011.

Као резултат тога, Венецуела би могла бити прва земља која је изгубила своје леднике у савременом добу, мада би и друге земље могле следовати њеном примеру. Научници попут Максимилијана Ерере упозоравају да би земље као што су Индонезија, Мексико и Словенија могле бити следеће на реду за губитак ледника, посебно због пораста температура и екстремних временских појава повезаних са климатским променама.

Упркос покушајима да се Хумболтов ледник спасе, на пример покривањем геотекстилним покривачем у покушају да се заштити од топљења, ови напори су се показали неделотворним и изазвали су критике због могућих негативних последица по животну средину. Научници указују да климатске промене и појаве попут Ел Ниња играју кључну улогу у губитку тропских ледника, убрзавајући њихово топљење и доприносећи нестанку тих важних слатководних екосистема.

Извор: Alertas 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *