Перуански археолози пронашли у Лими десет грнчарских посуда предхиспанске културе

Група перуанских археолога открио је десет предхиспанских керамичких посуда старих око шест векова које су припадале култури Чанкај, образованој на северу региона Лима, ​​саопштило је у суботу Министарство културе.


До открића се дошло на археолошком локалитету Лаури у Чанкају, који се налази у области Хуарал, који припада департману Лима и који је био подручје где се ова култура развијала током касног средњег периода (1100-1450. године нове ере).

Он је додао да су посао извели стручњаци Dirección de Recuperaciones (DRE) – пододела Dirección General de Defensa del Patrimonio Cultural – заједно са сарадницима Municipalidad Distrital de Chancay (Обласне општине Чанкај).

Министарство је објаснило да се међу пронађеним посудама налазе врчеви, лонци и тањири које су израдили древни мајстори техником вајања и калупа, а по хроматској скали приказују употребу црно-беле гаме.

Првобитна процена предмета показала је да су приметно оштећени, а у неким случајевима и фрагментирани услед изложености неповољним условима околине или немарног руковања.

Ови предмети предхиспанског доба су пребачени у седиште Министарства културе ради одговарајућих мера заштите, а убудуће ће установа управљати њиховом проценом ради касније регистрације и декларисања.

„Ово откриће је резултат инспекције поменутог непокретног културног добра, која је такође обављена на археолошком локалитету Пампа Либре на жалбу коју је грађанин поднео преко виртуелне платформе Министарства културе у вези са ископавањима на оба места у циљу незаконитог извлачења покретних културних добара“ – наводи се у саопштењу те установе. С тим у вези, Министарство културе позвало је грађане на сарадњу у заштити и очувању националне баштине и позвало их да пријаве Министарству сваки случај откривања или задирања у покретно или непокретно културно наслеђе.

Извор: NCC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *