У Венецуели у Ориноко пуштена 21.000 корњача у склопу плана за очување врсте

У оквиру плана за очување врста, 21.000 младунаца корњача арау и терекај пуштено је у слив реке Ориноко, саопштио је у петак министар екосоцијализма Жозуе Лорка.


Министар је путем Инстаграма поделио слике са догађаја, коме су присуствовали представници староседелачког становништва, као и чиновници министарства.

Изјавио је да је то „прослава чина наде“ јер су ове две врсте, које оличавају Амазон, „налазе под претњом изумирања“.

„Овај догађај нас подсећа на важност очувања природе и на одговорност коју као друштво имамо да заштитимо биоразноврсност наше планете“ – додао је он, преноси EFE.

Он такође подсећа да је од увођења програма за очување корњача 1989. године до данас у земљи пуштено милион арау корњача, као и 104.767 терекај корњача.

„Пуштање милион корњача је врло важан корак ка обнављању њихове популације и очувању њихове непроцењиве улоге у екосистему“ – рекао је он.

Министарство за екосоцијализам је у мају прошле године објаснило да је опстанак арау корњаче „у великој опасности, а њен главни непријатељ је човек“ јер се нелегално продаје ради коришћења меса и прављења израђевина од њеног оклопа.

Према подацима Института за националне паркове (Inparques), у Венецуели арау корњача путује дуж реке Ориноко од изворишта Оринока у држави Амазонас до његовог ушћа у Атлантски океан у држави Делта Амакуро.

Извор: Alertas 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *