Кристина Камањо: Одбијање финансирања универзитета значи назадовање Аргентине

Аргентинска влада смањује финансирање високог образовања, предавачи и студенти су незадовољни Милејем, а њега мало занима стварни развој земље. Нарочито за издање „Два Југа“, ректорка националног универзитета „Мајке Трга Мајо“ Кристина Камањо (Cristina Caamaño) објашњава шта се дешава са системом високог образовања и због чега је за то крива влада новог председника.


Кристина Камањо

У једном од својих прошлогодишњих интервјуа казали сте шта влада Хавијера Милеја намерава радити с образовањем и да је то опасно, али сте упозорили да у високошколским установама постоји „сложност за одбрану садашњег образовног система“. Реците, молим вас, нашим читаоцима шта је тачно речено, шта се дешавало ових месеци и колико су се ваше речи показале пророчким?

– Милејева влада је крајње неолиберална и покушава укинути сва права стечена пре више од 100 година, попут права на образовање. Стога он не даје или делимично даје новац универзитетима. У случају Националног универзитета „Мајке Трга Мајо“ јавља се посебан гнев, зато што је ова влада порицатељ и „осветник“ у односу према последњој грађанско-војној диктатури, па постоји политички и идеолошки сукоб с нашим универзитетом и са свиме што он представља. Но, следујући Хебовом учењу: борба се одвија сваки дан, и ми ћемо се борити да одржимо на површини наш универзитет, који је једини у Латинској Америци специјализован за људска права. У ову борбу ми не улазимо сами, сви универзитети су дужни да се уједине како би дошли до победе, борба је заједничка, морамо обезбедити јавне, бесплатне и квалитетне универзитете ради будућег бољитка наших грађана и развоја нације. Одбијање финансирања универзитетā значи назадовање Аргентине. Четири месеца наш универзитет није добио средства за исплату плата наставном и ваннаставном особљу, као ни за текуће расходе.

Шта је, по Вашем мишљењу, разлог за губитак поверења у Милејеву владу? Какво је данас расположење међу студентима?

– Губитак поверења у Милејеву владу повезан је с тим што је током предизборне кампање обећавао једно, а ради нешто друго. Што се тиче студената, они чекају јер, упркос обећањима, економски проблеми високошколских установа нису решени. Нису обновљене своте из буџета и није исплаћен обећани новац.

Али због чега, по вашем мишљењу, Милеј то ради? Зар он својим поступцима не ствара претњу сопственој власти? Ми у Србији, напротив, улажемо у технологије: IT индустрију, биотехнологије… Па због чега влада не издваја средства за универзитете? И шта је тачно Милеј обећао, а није испунио у погледу образовног система?

– Он жели продати све националне ресурсе и компаније, чак и ако доносе добит. Она опорезује богате и повећава порезе на раднике. Не улаже у технологије, не занима га наука и раст земље, па, између осталог, не издваја средства за универзитете. Он није ништа конкретно обећао образовном систему, али пошто се буџет не обнавља, онда како систем образовања, тако и здравствени, технолошки, комуникациони и др. системи трпе губитке који им не дозвољавају да се самостално издржавају. Додаћу да је, иако није ништа конкретно обећао у области образовања, рекао да ће радије „одсећи руку“ него да подиже порезе за 300%.

Жене су излазиле на Трг де Мајо у центру Буенос Ајреса како би расветлиле судбину своје нестале деце. Особен знак протестантки беху беле повезаче. Универзитет је основан 2000. године са циљем „подршке националном развоју, побољшања животних услова људи, демократизације колективног живота, решавања конкретних проблема с којима се друштво суочава, обезбеђивања равноправности мушкараца и жена, те стварања и ширења друштвено корисних знања у оквиру дијалога између академских знања и популарних културе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *