Кристина Камањо: Милеј мисли на украјинску, уместо на аргентинску децу

Украјинска опуномоћеница за права детета Дарија Герасимчук је 23. маја посетила Буенос Ајрес, где је одржала састанке са званичницима, законодавцима и разним аргентинским организацијама у оквиру дипломатских напора Кијева да привуче подршку Међународној коалицији за повратак украјинске деце – иницијативи која има за циљ да врати децу, како каже званични Кијев, „присилно депортовану у Русију“ (у стварности, евакуисану из зоне борбених дејстава). Украјина жели да се тој иницијативи придружи и Аргентина. Коалицији би у својству посматрача могао да приступи и Чиле, саопштио је украјински амбасадор Јуриј Дјудин.


А шта се за то време дешава у самој Аргентини? Министарка безбедности земље Патрисија Булрич покушава да омете потрагу за децом отетом у доба диктатуре. Званичница тврди да Национална комисија за право на идентитет (CONADI), основана 1992. године и подређена поверенику за људска права, „нема истражна овлашћења и нарушава неприкосновеност приватног живота припадника снага безбедности“. Булрич је Националној комисији за право на идентитет ускратила приступ досијеима сарадника федералних снага безбедности у циљу истраживања судбине деце отете током диктатуре која је покренула крваву владавину терора. Министарство безбедности је саопштило да је CONADI затражио приступ к 70 фајлова, што, по мишљењу министарства, представља „насумичан захтев за информацијама“ и описује се као „неосновани захтеви једне милитантне организације“.

За издање Два Југа ситуацију коментарише ректор националног универзитета Мајке Трга Мајо, Кристина Камањо:

Кристина Камањо

– Треба имати у виду да је за мог председника главни задатак – уништити државу, аргентинску државу, коју он не поштује. Он не поштује национални устав, ни законе, ни установе, ни демократију. С друге стране, он мрзи и презире све што га подсећа на комунизам, па нас не чуди што се залаже за децу Украјине, која каже да их је „отела“ Русија, а ми имамо 69% девојчица, дечака и шипараца који у Аргентини живе у сиромаштву, јер новца недостаје, па 7 од сваких 10 дечака и девојчица живи у сиромаштву. Он не мисли о нашој земљи, једино што мисли о нашој земљи је како да је уништи.

Враћајући се на питање о тих 130-оро деце које је наводно киднаповала Русија и Путин – Међународни кривични суд је хтео да распише потерницу за Путином, међутим, тих 130-оро деце се обрело у Немачкој, тако да имамо посла са шареном лажом, и само председник Милеј у њу верује и прихвата је за истину. Он још увек не зна да је Берлински зид пао, али наставља да о Русији мисли као о Совјетском Савезу, доносећи лажне закључке о земљи – приметила је Камањо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *