Основана Међународна јужноамеричка федерација произвођача јерба мате за промовисање напитка широм света

На састанку одржаном у седишту Националног института за јерба мате (INYM) озваничено је стварање Међународне јужноамеричке федерације произвођача јерба мате. Ова непрофитна организација окупља представнике сектора из Парагваја, Бразила и Аргентине са јасним циљем: заштитити производњу и подржати истраживање, развој, диверзификацију и маркетинг јерба матеа ради јачања његових позиција на глобалном тржишту.


„Наша федерација је позвана да истакне заједничко наслеђе три земље: да оне представљају једине произвођаче јерба мате у свету, са више од 500 година историје, културе и коренима у нашим заједницама које пуне енергијом читав регион“ – рекао је Нелсон Далколмо, представник INYM-а.

Он је такође оптимистично приметио: „Ми смо браћа, делимо не само мате, шимарао и терере, већ и историју овог региона. Имамо огроман потенцијал да проширимо границе нашег производа у свету, који тежи здравим и природним производима као што су наши“.

Међународна јужноамеричка федерација произвођача јерба мате је још један корак у регионалној сарадњи, удруживању снага за заштиту и промоцију јерба мате не само као традиционалног производа, него и као висококвалитетног прехрамбеног производа корисног за здравље – објашњава INYM.

„Ово је историјски дан за нас“ – рекао је Алберто Томелеро, председник IBRAMATE, поводом оснивања Међународне федерације произвођача јерба мате.

„Успели смо да ујединимо три земље произвођача јерба мате и сада ћемо радити на развоју и развоју ове делатности. За почетак ћемо се усредоточити на произвођаче, од којих су многи породична домаћинства, и тражићемо алтернативне путеве развоја. Наш циљ је ширење корисних сојстава матеа, привлачење нових потрошача и постизање равнотеже исплативости за све учеснике производног ланца матеа“ – додао је он.

Едуардо Освалд, представник Centro Yerbatero Paraguayo, изразио је задовољство рекавши: „Остварили смо сан, радили смо више од годину дана да ово остваримо и данас завршавамо организациони део, са правилником и директорским саветом. Заједнички рад биће одређен у складу с приоритетима сваке земље“.

Истакао је и важност регионалних интеграција, изјавивши да „постоји жеља за интеграцијом; много причамо, али понекад не идемо даље од речи, али данас идемо напред. Ово је важно, с обзиром на то како се свет мења у условима глобализације, а ми, три земље, одлучили смо да објединимо напоре да би наш производ наставио да осваја тржиште“.

Састанку су присуствовали представници производње ове организације: Далколмо, Јонас Петерсон и Клаудио Марсело Хакландер; чланови Instituto Brasileño de Erva Mate (IBRAMATE) Томелеро, Клеомаре Енрике Конзен и Исмаел Росет; парагвајског центра Yerbatero Освалд, Најда Алдерете, Хектор Сауер и правни саветник Алехандро Убеда. Напослетку је одлучено да Парагвај постане земља-домаћин Међународне јужноамеричке федерације произвођача мате. Директорски савет ће предводити Аргентина, а за њом следе Бразил и Парагвај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *