Избори у Венецуели: Невидљиво присуство Чавеза

Председнички избори у Венецуели биће одржани 28. јула. Ово је 5. марта саопштио садашњи шеф земље Николас Мадуро. Симболично је да је датум избора објављен на дан смрти Уга Чавеза, а њихово одржавање заказано за рођендан вође Боливарске револуције. Издање „Два југа“ заинтересовало се код Фабијана Переза, председника чавистичког покрета „Јужни мост”, са чим је повезан овако симболичан избор дана гласања и колико је снажно наслеђе Уга Чавеза у Венецуели.


– Желим да вам кажем да су председнички избори на Чавезов рођендан огроман изазов за све чависте. Наш председнички кандидат је Николас Мадуро, кандидат Уједињене социјалистичке партије Венецуеле и Савеза великог патриотског народа. Мадуро је Чавезов „син“, и за све нас који себе сматрамо чуварима наслеђа команданта Уга, ово је период када не можемо претрпети неуспех. Ово је изазов на рођендан нашег војсковође Уга Чавеза. Шта хоћу да вам кажем? Венецуела има обавезу према целој Америци, Северној и Јужној – да буде мерило и бастион револуција на континенту и у свету. Зато што ми чувамо наслеђе команданта Чавеза као једна од највећих политичких партија на континенту. Избори овде, у Венецуели, биће успех „машине“, а та „машина“ су Уједињена социјалистичка партија Венецуеле и Савез великог патриотског народа – самоуверено изјављује Перез.

Према Перезу, Боливарска револуција, испланирана од Уга Чавеза, „има чврсте темеље за период од 500 година“. Па ипак, Венецуела је отворена за свет и будућност, позивајући свет на полицентричну конфигурацију политичког поларитета.

– Овај Чавезов рођендан биће велики испит за револуционаре, за Чавезову „децу“, а оно што дисциплиновано следимо је наслеђе команданта Чавеза. Он је тражио да његов наследник буе председник Николас Мадуро. И сматрам да су оружане снаге, које се налазе у савршеном грађанском, војном и полицијском савезу са својим народом, дисциплиноване у извршавању наређења нашег команданта Чавеза да кандидат мора бити управо Николас Мадуро. Уверени смо да ће овај Чавезов рођендан постати двоструки празник: у част његовог рођења и у част савршене победе, која ће дати нови подстицај Боливарској револуцији – закључио је Перез. Тренутно је Николас Мадуро једини пријављени кандидат на председничким изборима у Венецуели. Ко ће му бити такмац, за сада није јасно. Издање „Два Југа“ пратиће развој ситуације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *