Како живе Венецуеланци у Аргентини?

Није тајна да данас неколико милиона Венецуеланаца живи ван своје домовине. За нас Србе у томе нема ничег чудног: српско расејање је заступљено у многим земљама света, на свим постојећим континентима. И, дакако, Срби данас живе у Аргентини. Овде су и грађани Венецуеле нашли уточиште и посао. Али политика нових власти изненада је почела да разара мирну идилу исељеника из Боливарске Републике. Венецуеланци се жале на повећање цена основних животних намирница, а у позадини политичког сукоба између Милеја и Мадура појавиле су се гласине о могућој депортацији емиграната из северног дела Јужне Америке.


Хозе Естебан Риос, један од лидера општинског политичког руководства Уједињене социјалистичке партије Венецуеле у држави Беџума Карабобо и секретар за политичку стратегију и развој друштвеног покрета Сомос, у коментару за издање „Два Југа“ је с нама поделио своје виђење ситуације.

– Положај миграната у земљама под фашистичком управом се погоршава сваким даном: прогони, ксенофобија и крајњи расизам, које пропагирају и подржавају десничарске екстремистичке владе, постали су пошаст коју ваља преживети онима што теже побољшању свог благостања и друштвеног положаја миграцијом у друге земље. У случају Јужне Америке, у Аргентини се ситуација претворила у пакао за Венецуеланце што су изабрали домовину Сан-Мартина за боравак у условима сталних прогона и ксенофобичних напада власти на челу са екстремистом Милејем. Он прети да ће мигранте лишити чак и права да дишу и већ постаје неславно познат по масовним хапшењима и депортацијама сваке недеље грађана Венецуеле, који су изложени насиљу и прогону од стране власти. Ако спроведемо мало истраживање на интернету или друштвеним мрежама о положају венецуеланских миграната, можемо пронаћи безброј чланака и слика који описују и показују околности с којима се ови мигранти свакодневно суочавају у земљама где владе у замаскираним говорима пропагирају ксенофобију и расизам према нама, зобоже зарад заштите својих интересе – рекао је Риос.

Хозе Луис Калачи

Бивши саветник председника Костарике и досељеник из Аргентине Хозе Луис Калачи сматра да су сви проблеми земље, како економски тако и у погледу грађанских права и слобода, резултат „макабричког англосаксонског плана да Аргентину претвори у свог главног вазала“, што траје већ 4 месеца:

– Они од земље вешто праве марионету, што домовину Сан Мартина води у пропаст. Нема другог пута осим мирне побуне или акта грађанске непослушности. Настављање деловања онако како то ради већина опозиционих лидера, посматрајући ово питање само у идеолошком и партијском кључу – највећа је грешка која се данас прави. Понекад је за Аргентинце корисно знати како нас виде наша латиноамеричка браћа и сестре: Аргентина, која је одувек била надмена и поносна на своју херојску суверену прошлост, нестаје пред нашим очима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *