Хорхе Елбаум: Шта заправо хоће Кристина Киршнер?

Бивша председница Аргентине Кристина де Кишнер изразила је спремност да постане вођа „киршнеризма“ у борби „за земљу“ и против садашњег председника Хавијера Милеја. Издање „Два Југа“ је замолило доктора економских наука, социолога и новинара Хорхеа Елбаума (Jorge Elbaum) да прокоментарише колико су реални планови Киршнерове.


Horhe Elbaum

Кристина Фернандез де Киршнер је заправо изјавила да ће узети на себе вођење политичке партије, Јустицијалистичке партије (Partido Justicialista, PJ), а не киршнеризма као, да тако кажемо, јединствене, посебне стране те партије. У том смислу нема ничег новог према ономе што се раније дешавало.

Против ње постоји правни прогон који је лишава права да се кандидује за конгрес или положај главе извршне власти, па тако Кристина наставља да се политички позива на опозицију с тврдњом да је она вођа Јустицијалистичке партије. У тој политичкој струји имамо изборе. У овом тренутку има два кандидата, од којих је један она, а други – гувернер Ла Риохе Кинтела. У предизборном периоду се могу догодити промене, па можда и не буде унутрашњих избора, односно две листе, већ једна, усаглашена листа, но, то остаје да се види. Настојавам на томе да је стварност таква да Кристина не жели изгубити централно место у аргентинској политици, пошто је баш то оно чему десница тежи лишавајући је права на вршење дужности те кандидовање на изборима за законодавне или извршне дужности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *