Перуански ресторан Маидо најбољи на свету, на листи још 9 латиноамеричких ресторана

После Маида, на другом месту је шпански ресторан Асадор Ечебари, а на трећем мексички ресторан Кинтонил Хорхеа Ваљеха.


Перуански ресторан Маидо у Лими, на челу с куваром Мицухаруом „Мичом“ Цумуром, крунисан је овог четвртка у Торину, у Италији, за најбољи ресторан на свету, према годишњој листи коју је саставио британски часопис Restaurant, а која обухвата укупно десет латиноамеричких ресторана.

Иза Маида следе Асадор Ечебари у Шпанији и Кинтонил, под руководством Хорхеа Ваљеха, у Мексику. На деветом месту је Кјоле у ​​Лими, на челу с Пијом Леон, бившим главним куваром у ресторану Central (најбољи ресторан на свету 2023. године) и добитницом награде за најбољу жену-главног кувара 2018. године.

Маидо, који је заузео пето место на листи за 2024. годину, „је мајсторска школа у Никеи кухињи – спој брижљиве јапанске технике с укусним перуанским састојцима како би се створило културно богато, али иновативно гастрономско искуство“.

С куваром јапанског порекла рођеним у Лими, Маидо се све више окреће састојцима и традицијама огромног перуанског Амазона.

Ресторани Лиме доминирају јужноамеричком листом, која такође укључује Кјоле, Мерито под руководством Хуана Луиса Мартинеза, на 26. и Мајта Хаимеа Песакеа, на 39. месту.

Кјоле, који води Пија Леон, тежи да очува природне укусе, а његова јела „демонстрирају висок ниво истраживања и експериментисања, али производ је увек препознатљив и никада није подвргнут претераној обради“.

Мерито и Мајта представљају динамичну кулинарску сцену Лиме кроз јединствене интерпретације локалних укуса и савремених техника, објаснили су организатори.

Кинтонил, ресторан са главним куваром Хорхеом Ваљехом у Мексико Ситију, „усредсређен је на свеже локалне састојке и традиционалне мексичке укусе и технике, испреплетене са савременим методама“, што „брзо постаје класика“.

Дон Хулио у Буенос Ајресу, на челу са куваром Гвидом Тасијем, остаје на десетом месту као и прошле године, остајући „храмом регенеративне пољопривреде“.

Ресторан Бораго Родолфа Гузмана у Сантијагу, Чиле (на 23. месту), „помера границе својом посвећеношћу чилеанској биоразноликости, стварајући јеловник с ретким и локалним састојцима“, док Ласаи, на 28. месту, под руководством кувара Рафаела Коста е Силве „има све особине изузетног ресторана“.

Росета у Мексико Ситију, коју предводи главни кувар Јелена Рејгадас, налази се на 46. месту са кухињом заснованом на „исцрпном истраживању кулинарских традиција своје земље“.

Десетину латиноамеричких ресторана на 46. месту листе затвара Селел из Картахене (Колумбија), под руководством Хаимеа Родригеза, који је такође добио награду Sustainable Restaurant Award за своју чврсту посвећеност одрживости и очувању карипског кулинарског наслеђа Колумбије.

Набављајући 90% састојака у локалу, од којих су многи дивљи, и сарађујући са локалним заједницама и еколошким организацијама, ресторан прави регионални и сезонски јеловник који подржава биоразноликост и традиционалне праксе.

Добитница стипендије „50 најбољих“ била је Анхелика Ортиз, млади колумбијски главни кувар, рођена у Медељину, која тренутно ради у Оксомоку у Њујорку.

Извор: Banca y Negocios

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *