Хозе Луис: Загонетке аргентинског спољног дуга

У чему је тајна аргентинског спољног дуга? Он се сад гаси, сад поново образује. О чудесима аргентинске привреде, са дозом јужњачке ироније, говори Хозе Луис, водитељ Радија Ароба, римокатолик и доктринарни перониста, доктор економије и магистар међународних економских односа.


Аргентина је имала проблем са спољним дугом. Али Перон је тај спољни дуг отплатио 1945. године, Аргентина је веома порасла, земља је расла и постајала густо насељеном. Аргентина је имала мали спољни дуг до 1976. године, а онда је диктатура поново оставила земљу са неплаћеним спољним дугом. Дифолт спољног дуга десио се 2001. а од 2001. до 2007. године вођени су преговори о ревизији дуга. Отписано је 65%, ограничена је каматна стопа и продужени су рокови отплате дуга. И када се Макри 2018. године вратио, 2006. он поново гура земљу у дугове, прво према Међународном монетарном фонду, и Аргентина 2018. добија највећи зајам од ММФ у историји. Следи најгора криза у историји Аргентине. А решење ће бити једноставно – ново неизвршење обавеза и отпис спољног дуга. То ће бити историјски рекорд. Видећете вести из Аргентине. Али када се такве ствари десе на улици, постаје још горе. То је симптом аномије. Нестор Киршнер је од 2003. до 2007. отплатио сав дуг, отписао све дугове Међународном монетарном фонду, док је привреда расла.

Алменен је спољни дуг отплатио од 1989. до 1995. кроз приватизацију, али када је приватизовао пензије, то је постало структурни дефицит у аргентинској економији, што је вратило проблем иностранства у наше животе. Аргентина има три председника који су практично отписали скоро сав спољни дуг: Перон је отписао сав спољни дуг, Нестор Киршнер је отписао сав спољни дуг од ММФ-а и такође рефинансирао спољни дуг на рачун приватног сектора, док је Менем је отплатио скоро цео спољни дуг на рачун приватизације, али је затим поново запао у дугове када је приватизовао пензије током свог другог председништва. Али све друге политичке партије или отплаћују спољни дуг без разматрања услова, или повећавају спољни дуг. То је мање-више синтеза. Такође могу истаћи да сва доларска уштеда, на пример, коју Аргентинци имају у иностранству, далеко премашује спољни дуг Аргентине, како према трећим лицима, тако и према приватном сектору. Тако да је Аргентина нето поверилац остатка света. Проблем је у државном сектору и ничему другом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *