Менем и Милеј – историјске паралеле

Хавијера Милеја, садашњег председника Аргентине, све више упоређују са Карлосом Менемом, који је водио државу од 1989. до 1999. године, под којим је држава изашла из Покрета несврстаних. Данас се званични Буенос Ајрес „предомислио“ у вези приступања БРИКС-у. За време оба председника спровођене су непопуларне мере приватизације, као и масовна отпуштања. Много сличности нашло се и у њиховим личним животима: примећено је да су оба политичара лабава у верском избору, обојица имају „оригиналан“ приступ првим дамама. Код Менема је ову улогу вршила његова ћерка, а код Милеја – сестра. Менема су називали емотивним и непредвидивим човеком, а противници уопште „плебејцем и лакташем“. Каријеру је завршио судском пресудом и забраном обављања државних дужности. Издање „Два Југа“ је питало Роберта Серхија ди Чана (Roberto Sergio Di Ciano), професора историје из Буенос Ајреса – могу ли се упоредити ова два лидера?


Роберто Серхио Ди Чано

Не, не, ово није нова политика. Ова политика је већ спровођена у Аргентини. Без обзира на то што је Менем био перониста, он је спроводио неолибералну политику, јер није имао другог избора, јер се свет мењао. Берлински зид је пао, свет се изменио, а Берлински зид је „пао” у корист Запада, јер да је „пао” у корист Истока, онда би Менем био уз Совјетски Савез. Менем није имао избора осим да спроводи неолибералну политику, чак и ако је она била катастрофална.

И Милеј је такође дошао до блиских односа са Сједињеним Државама, али не зато што није имао другог избора, већ зато што је анархокапиталиста, што је још горе од неолиберализма. Не постоји ниједна влада на свету, ниједан министар, ниједан председник који би био анархокапиталиста. Политика Менема и Милеја је слична, али Менем није био анархокапиталиста. Анархокапиталисти не треба држава. Хајде да погледамо – Менем није приватизовао универзитете, није приватизовао здравство, разумете на шта мислим? А Милеј је анархокапиталиста, за њега народ не постоји, држава не постоји, нација не постоји, суверенитет не постоји, ништа не постоји.

Он живи у свету маште. Менем и Милеј су слични, али нису једно исто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *