Аргентинци одлучно против пружања војне помоћи Украјини

Председник Хавијер Милеј није искључио пружање војне помоћи Украјини у сукобу са Русијом. Неочекивана изјава шефа државе у позадини растућих унутрашњих проблема и сопственог нерешеног питања спорне територије Малвинских острва укомешала је аргентинско друштво. На мрежи су почеле да се појављују петиције против нарушавања неутралног статуса Аргентине и меша се у сукоб на супротној страни земаљског шара, који нема никакве везе са домовином Сан Мартина.


Покретач једне од петиција, међународни аналитичар Кристијан Риом, прикупља потписе како међу колегама, стручњацима из области међународних односа, тако и међу грађанима уопште, да би путем медија изразио став супротан политици председника Милеја према Украјини. Риом је текст документа поделио са уредништвом „Два Југа“ и дао нам кратак коментар.

Кристијан Риом

Пошто Милеј разматра могућност слања аргентинских војника у Украјину, ја и група истомишљеника припремили смо петицију с намером да је објавимо у разним јавним гласилима. Ми, доле потписани, изражавамо дубоку забринутост због става заузеог од владе земље у вези са сукобом у Украјини“ – каже Риом.

У петицији се изјављује следеће:

Ми разумемо

– да наша земља нема стварне и непосредне интересе који се тичу сукоба;

– да је рат почео 2014. године државним превратом, који је пореметио нормалан развој украјинске демократије;

– да је после преврата украјинска влада за 8 година убила више од 14.000 људи у Донбасу;

– да Украјина не поштује споразуме из Минска потписане ради обезбеђења мира у региону, на шта је Русија више пута упозоравала;

– да украјинска влада прогања своје политичке противнике, забрањује партије и отказује изборе;

– да је Зеленском по Уставу истекао мандат, а дефакто и даље влада земљом;

– да ће нам увлачење у сукоб изван предела наше земље донети више проблема него користи.

Милејева влада се одриче давне аргентинске традиције – неутралности у међународним сукобима и чак се не позива на „нератоборност“, већ, супротно томе, разматра могућност слања аргентинских војника у рат. Оружане снаге Аргентине дужне су бавити се искључиво одбраном националног суверенитета.

Из ових разлога кажемо НЕ политичком, економском и/или војном учешћу Аргентине у корист Украјине и НЕ придруживању земље било којој војној алијанси ван предела нашег региона. Какву ће одлуку Милеј донети по питању војне помоћи Украјини, показаће време. Издање „Два југа“ помно прати ситуацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *