Аргентина и Чиле: сукоб је немогућ?

Да ли је могућа ескалација војног сукоба између Аргентине и Чилеа? Недавно је главнокомандујући чилеанске ратне морнарице Хуан Андрес де ла Маза јавно „звецкао оружјем“, говорећи у интервјуу о изгледима одбрамбене способности земље, притом упоређујући војни потенцијал са суседом – Аргентином. Упоредо с тим, издање „Два Југа” већ неколико недеља помно прати и покушава да, заједно са својим стручњацима, расветли праве разлоге куповине старих ловаца Ф-16 из Данске и теретних војних авиона Баслер БТ-67 од стране званичног Буенос Ајреса. Симптоматично је да ове „куповине” могу бити делотворне управо у случају сукоба са Чилеом. Ове летелице су у стању достављати терет и људство, на пример, на Антарктик, чија територија је такође предмет спора међу двема земљама.


Умировљени контраадмирал аргентинске ратне морнарице Херман Роке Арбизу је у коментару нашем издању искључио везу између набавке војне технике и могућег рата међу суседима:

Аргентина нема никакав сукоб са Чилеом. У ствари, имамо чак и пешадијски пук састављен од војника из Чилеа и Аргентине. А ловци Ф-16 СЕ су купљени јер смо остали без авиона ПВО. Ово оружје нам је продато по веома повољној цени, а сами ловци су технолошки сасвим прихватљиви.

Политиколог, магистар националне одбране, генерални секретар Универзитета одбране и међународни аналитичар Мреже интелектуалаца за одбрану Латинске Америке Матијас Качијабуе такође не верује да би набавка могла сведочити о било каквом потенцијалном сукобу. Према његовим речима, пажњу пре вреди посветити Малвинским (Фолкландским) острвима, чије питање још није у потпуности решено већ 40 година:

– Реалност је таква да је ескалација сукоба са Чилеом немогућа. Тим пре у садашњим политичким реалијама Аргентине. Мимо пограничних трвења или претензија на поседовање територијама на Антарктику са Чилеом, геополитички проблем Аргентине на Антарктику није повезана са Чилеом, већ са Уједињеним Краљевством. Ипак, садашња одбрамбена политика Аргентине наводи нас на помисао да се, по замисли владе Хавијера Милеја, Република Аргентина одриче од свог суверенитета и својих интереса на Антарктику, Јужном Атлантику и Малвинским острвима – закључује Качијабуе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *