АББА, Блонди и Хуан Габријел у америчкој библиотеци

Национални регистар звучних записа Конгресне библиотеке САД представио је списак од 25 песама које ће бити сачуване због културног и историјског утицаја, укључујући песме групе АББА, Блонди, мексичког извођача Хуана Габријела и Порториканца Ектора Лавоа.


У песме унете на листу бесмртних ушле су „Dancing Queen“ групе АББА, „Parallel Lines“ од Блонди, „“Ready to Die”“ од Ноторијус, „B.I.G, Dookie“ од Грин Деј, „Wide Open Spaces“ групе Чикс, „Don’t Worry, Be Happy” Бобија Мек Ферина и „Ain’t No Sunshine“ Била Витерса.

Гласови икона латино музике, попут Хуана Габријела и Ектора Лавоа такође су доспели у фонотеку Конгресне библиотеке, највеће на свету, која сваке године својој колекцији додаје 25 аудио-записа, признате као „достојне“ чувања за потомство.

Хитови „Amor Eterno“, захваљујући коме је „Ел Диво де Хуарез“ (надимак Хуана Габријела) постао певач и композитор, и „El Cantante“, који је обновио каријеру порториканског салса извођача, додати су у Национални регистар звучних записа, што је установа објавила у уторак у својој изјави.

Према подацима Конгресне библиотеке, ове године је од јавности примљен рекордан број номинација — око 2.900.

Направљен 2000. године, Национални регистар звучних записа представља списак снимака који се сматрају културно, историјски или естетски значајним одразом америчког начина живота.

Одабрани аудио снимци су категорисани као они који „опредељују звуке историје и културе“ земље, наводи се у саопштењу библиотеке из Вашингтона.

Међу одабраним аудио-снимцима је „This Is a Recording“, албум монолога који је 1971. објавила америчка глумица и комичарка Лили Томлин, који јој је донео Греми награду за најбољи комедијски снимак и учинио је првом женом која је освојила Греми у тој категорији.

Библиотекарка Конгреса САД Карла Хајден рекла је да су ова „аудио-блага вредна чувања“, обухватају широк спектар музике у последњих 100 година, укључујући обрасце џеза и блуграса, као и знаковите снимке поп и плесне музике, кантрија, рока, репа, латинске и класичне музике. Она је појаснила да је за 2024. примљен рекордан број номинација и охрабрила јавност да се изјасни о томе шта треба да буде сачувано.

Извор: ANSA Latina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *