У Аргентини говорено о стварању савеза за вишеполарну будућност

У седишту САДОП Капитала, 16. маја је одржана конференција „Дијалог: Стварање савеза за мултиполарну будућност“. Организатори догађај називају кључним за разматрање улоге земаља Латинске Америке, посебно Аргентине, у мултиполарном свету. Уз активно учешће, пажња учесника била је усредсређена на важност координације напора стручњака који раде на овим питањима, а такође је истакнута одлучујућа улога Русије у тој динамици.


Рад скупа је почео топлом добродошлицом Алехандре Лопез, генералног секретара САДОП Капитала, која је истакла значај ове иницијативе.

Учесници су били:

Марсело Рамирез, познати геополитички аналитичар, саоснивач АзијаТв и Асоцијације за развој односа „Југ-Југ“ (ADReSS), као и ADACRI. Написао је књиге „Како је Путин поставио Русију на ноге“, „НАТО против Русије“ и „Од класичне ка савременој геополитици у размишљањима Мухамеда Фархада Колејнија“. Његов рад је усредоточен на анализу савремене геополитичке динамике и њеног глобалног утицаја.

Силвано Паскуцо, дипломац факултета за политикологију Универзитета у Ел Салвадору и стручњак за истраживачке методе примењене на историју. Секретар је ИР секције CABA SADOP, директор портала Коинон, директор Педагошког института Латинске Америке и Кариба (IPLAc) и професор економије на Националном универзитету Запада (UNO).

Фернандо Рива Зукели, са својим великим искуством у области комуникација и политике, одиграо је кључне улоге директора за штампу и телерадиодифузију администрације председника и директора за градску животну средину. Он је угледни аналитичар са солидним искуством у изборним кампањама и тренутно води издање Noticias Urbanas.

Модераторка је била Азул Селене Рамирез, која је дипломирала међународне односе и своју каријеру је усредсредила на проучавање руске културне дипломатије, теме на којој је разрадила своју дисертацију. Она је суоснивач ADACRI и радила је на различитим пројектима јачања веза између Русије и ибероамеричке заједнице.

Виртуелни учесници су били: Николај Михајлов, регионални директор америчке фондације Руски свет (Русија); Рафаел Мачадо, оснивач Nova Resistência (Бразил); Карлос Мамани Алијага, оснивач Proyecto Patria (Перу); Тонатију Алварадо Чикас и Нели Мансур Гонзалес (Салвадор); Федерико Сера (Боливија); и Франциско Урибе (Мексико).

Током разговора претресане су важне теме о изградњи вишеполарног света, улози земаља и зоме како државна политика може утицати на нови глобални контекст и прилагођавати му се. Подвучена је неопходност веће координације домаћих стручњака по овим питањима и важност снажније подршке Русије, будући да за њу тренутно нисмо приоритетни регион.

Поред тога, размотрен је „непријатељски контекст“ у Аргентини, с указивањем на изазове с којима се суочавају стручњаци и организације посвећене овим питањима због недостатка подршке и ресурса од стране Милејеве владе. Ова влада је створила сложено окружење за међународну сарадњу и развој политика усклађених с новим глобалним поретком. Координација и сарадња представљени су као суштинске стратегије за превазилажење тих препрека и јачање двостраних односа.

Овај догађај не само да је пружио простор за дебату и размишљање, већ је и ојачао везе између учесника, постављајући темеље за будућу сарадњу у оквиру све више међусобно повезаног и сложеног света.

Извор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *