Соња Калајић: Захуктава се! 2024. година: од магије до плаве олује

Од године која се чини да је с почетка спора и интерна, у којој нас време подстиче да будемо осећајни, рађа се наша снажна жеља да креирамо и трансформишемо свој поглед и ум“, указује Карла Баталини Саусе, мајански астролог на својим друштвеним каналима. „Тако прелазимо на осећајну и дубоку активацију која подстиче конкретну метаморфозу, Плаву олују. Односно, на трансформацију која се осећа и види у исто време. Нешто је јако уздрмано и то ствара хаос.“


Наравно: ствари се прво догоде у интелигибилном, духовном и езотеричном свету па тек потом добивају свој акциони и напослетку материјални облик. На колективном и индивидуалном нивоу под утицајем смо космичких сила које ћемо или ваљано искористити или не, али је свакако беспотребно опирати се, јер као и код већине старих култура, човеков отпор већим силама од себе никада нема већег успеха, а још мање срећан крај. До потпуне материјализације онога чему тренутни космички циклус тежи ће се још чекати али не превише. По Мајама извесно је да се налазимо у периоду када започиње „коначна битка“ за „нову зору“. Питање је само чија или каква зора ће то бити (од 26. јула наредне 2025. године).

БЕЛИ МАГ

Првом половином године (до 26. јула) ће владати Маг белог тона.

Маг нас поново покреће на ново путовање када је у питању сагледавање и доживљавање живота у свеопштој вези…земље, природе, живих бића, целог универзума.

(Карла Саусе)

Питање одсуства везе људи са природом је ове године актуелније него икада, између осталог, због нагле помпе и примене АИ у сајбер свету. Појава на коју нико – сем, можда, оних који су је генерисали – није адекватно припремљен и која озбиљно доводи у питање опстанак човека онаквог каквог га до сада историја познаје, има своју највећу супротност управо у појавама иманентним Природи. Ма колико свет био хипностисан свим технолошким и медијским успаванкама, евидентно је повећано просуство будних, који најбољи лек за све модерне болести управо све више налазе у природном и традиционалном; традиционалном које је евидентни продужетак људске Природе. Карактеристика Белог мага, она „негативна“ се огледа и у самом АИ, али само у домену опсенарства, по ком АИ постаје инструмент преваре наше несавршене могућности перцепције. Извесно је да она може имати и своје добре стране, али као и чаробни лекови-еликсири, дозирање и усмерење је оно што ће направити разлику између спаса и пропасти, живота и смрти. Зато се, не без разлога, у неким конзервативнијим круговима верује да наши преци нису били склони неким нашим новотаријама, не због тога што су били неспособни да их створе, већ из разлога што су били свесни опасности које из њих могу да проистекну.

„Када се гледа у негативном смислу, карактеристика Белог мага се у друштвеним околностима огледа у појави опсенарства, мимикрије, превара, лажи, крађе времена…“ – каже за наш портал Александра Вујиновић, мајански практичар из Зрењанина.

Када погледамо прошлу и ову годину у погледу наведеног, могли бисмо само ожалошћено климнути главом. Неки новији председници држава, попут Милеја у Аргентини се дословце баве окултизмом, а  „крађа времена“ на коју Мајанци указују се можда најсимболичкије види у скорашњем “Rolexgate” скандалу, везаном за председницу Болуарте у Перуу. Наиме, председница Дина Болуарте је овог маја оптужена за незаконито стицање 17 скупоцених сатова, од којих су три марке Ролекс. Врло симболично, фебруара ове године у Америци, демократски консултант ангажовао је мађионичара Паул Карпентера за посебну политичку кампању. Мађионичар Пол Карпентер тврди да га је Стив Крамер ангажовао у јануару да користи софтвер вештачке интелигенције да опонаша Бајденов глас како би обесхрабрио демократе у држави Њу Хемпшир да гласају на изборима у тој држави. Крађу времена и опсенарство препознајемо и у изјави мађионичара да је стварање лажног гласа трајало мање од 20 минута а коштало свега 1 долар. „Толико је застрашујуће да је то тако лако учинити“ – каже мађионичар. Бивши комичар који је преко ноћи постао председник измишљене државе (државе која од свог идентитета изгледа има само негацију свега што је у вези са народом са којим је до јуче делила вековну културу и историју), улази ове године са армијом хипностисаних статиста, марионета и сценографа у већ трећу годину рата. Догађаје везане за масовна убиства палестинске деце многи повезују са ритуалним и магијским. На шпанском порталу „Publico“ у чланку под називом „Религиозна лиценца за убијање палестинске деце“, сазнајемо, поред осталог, да јеврејски рабини Шапира и Елитзур отворено тврде да сваки Јевреј има право да сâм одлучи да ли треба да убија нејевреје, као и да ли је потребно извршити осветничку радњу.

Србима је негативно дејство „белог мага“ на жалост, одавно познато из модерније политичке традиције. Нарочито његова енергија која пружа могућност мимикрије и способност да се највеће издаје прикажу као „спољни притисци“, „страна улагања“, „подизање БДП“. Опсенарски таленат да се лоше прикаже као добро и чак као плод наше личне жеље и потребе је на српским просторима красио, на жалост, већину људи у саставу власти последњих 25 година. На срећу, сâм српски народ ослањао се и на сопствену магију. А њу, подсетимо се, краси осећај за хумор, племенски и кумовски систем подршке као и јак индивидуализам, који се опире свакој врсти лажног ауторитета, тоталитаризма или диктатуре.

ПЛАВА ОЛУЈА

…Плава ритмичка олуја ће имати мисију Белог мага: Оно што је раније узето као моћ, сада је колективна мисија.

(Карла Саусе)

Познато је да је у свету шаманизма предавање сопствене моћи неком другом, пут у сопствену смрт. Наш народ, као и бројни други, осетили су то кроз предавање сопствене политичке моћи новим колонизаторима. Предавање поверења разноразним међународним институцијама је било ништа друго до уручивање или поклањање сопствених моћи неком другом. Сада је то, како налаже веровање по мајанском календару, питање колективне мисије. Потребно је такву моћ обновити и вратити јој потребан, обновљени облик. Руски новинар Владимир Басенков у чланку „Границе Србије се бране у главама српског народа“ за Нови стандард (баш ове, мајанске године) пише: „Суверенитет једне државе могуће је срушити тек онда када се сакралност државе – као, у неку руку, изразаБога на земљи’ – коначно сруши управо у народним умовима. Управо тај тренутак ће постати тачка пада суверенитета земље. На част је српском народу што и поред огромне количине проблема и насртљиве криптоекспанзије Запада, не увек освешћено, али на нивоу архетипова чува разумевање да управо грађани иступају као носиоци суверенитета…” Дакле, обнову наше моћи превасходно треба да тражимо у сфери невидљивог како би остали невидљиви за урокљиве очи подемоњеног материјализма. И у том смислу треба упрегнути све индивидуалне силе и сва помагала која нам пружа велико наслеђе наше културе као и других, нама блиских и по свему за нас добрих култура.

Треба имати на уму да je Плава ритмичка олуја последњи знак мајанског зодијака који превасходно симболише духовно прочишћење. Велико чишћење пред долазак Краља свих знакова, првог знака зодијака – Сунца. Преведено на дневни, профани језик, након бурног периода захваћеног ратовима, издајама и општим друштвеним хаосем, долази ново доба Добра – период у коме представници истине, исправног и етичког пута поново добијају главну реч. Зато не треба бити обесхрабрен, већ препознати ово време као прилику за добру припрему „семења“ које ће ускоро обасјати светлост „сунца“. Не треба губити време на констатацију да смо ту где јесмо, већ припремати планове обнове, записе и материјале из којих ће се у једном тренутку развити свет кога прижељкујемо.

„Овогодишња Плава олуја је занимљива утолико што подржава сврху Белог Мага; дакле, она даје прилику за личну трансформацију. Њен катактер је провокациони, и њена – симболички речено – центрипеталност нас упућује на откривање унутарњег мира.“ – додаје Александра. На питање како да се на индивидуалном нивоу носимо са околностима које доносе струје Плаве Буре, а које су нам у стране и непожељне за такву трансформацију, Александра Вујиновић каже: „Спољни свет нас изазива на негативни и на позитивни начин. У позитивном смислу, судар спољних околности и наше унутрашњости ствара креативност, надахнуће за нова, позитивна делања, а негативни утицај доводи до оштећења наше природне матрице. Дакле ми смо апсолутно алхемичари сопственог живота.“ 

ЏЕПНА АЛХЕМИЈА

Убрзани начин живљења, константан стрес због неизвесности и прекомеран рад зарад преживљавања, постали су већ устаљени код већине становника либералних илити „слободних“ друштава. Рекло би се да је већина нас у немогућој позицији за било какво озбиљније бављење собом и сопством. На срећу, највећа знања су често једноставна као дечије песме – онај који нас је овим подучио, велики Платон, рекао је и: од слободног човека не може се направити роб, јер је слободан човек слободан и у затвору. Наш  затвор нам одузима многе слободе, али ћемо увек наћи време за „џепна издања“ духовне и душевне окрепе; путоказе за нова ускрснућа и нове подвиге Истине, Доброте и Лепоте. 

Мајанци, као да су знали да најбитније ствари за будућност морају бити концентрисане и спаковане у малим размерама, спремили су нам пакет интензивне и инстант прве помоћи за ову годину. Погледајмо дакле, њихове савете за индивидуални ангажман и трансформацију за преиод до 26. јула следеће, 2025. године.

Мисија: Из нове перцепције и осећања, остварите емпатичан и саосећајан сусрет између свих бића. Увидите где се понашате срцем, а где не.

Изазов: Верујте изнова и изнова у нову визију и развијајте се заједно, у групама, а не појединачно. Отварајте перспективе изван сопствене.

Служба: Верујте животу и преиспитујте све што ограничава ширење целовитости.

Форма: Ваша форма треба бити једноставна и материјализована. У свакодневном животу је потребно истинско присуство; мање виртуелности и више реалног присуства.

Моћ: Препознајте и пресеците некорисне старе обрасце. Препознајте шта Вам намеће спољашњи свет како бисте направили прави редослед онога што желите. Идите у смеру од себе ка колективу, из унутра ка споља. Будите проницљивији.

Веза: Препознајте унутрашњу снагу, дар, и отворите га свету. Укључите се сами и састаните се у постојећим круговима да бисте додали сопствену снагу. Просветлите се да бисте осветлили друге.

Интегритет: Треба да знате како да поново покренете неке идеје и пројекте, препознајући шта дајете и шта заслужујете да добијете заузврат. Размишљајте о реципроцитету.

Манифестација: За њу је битна сопствена дубина и интуиција. Снови Вам доносе важне информације. Радите на сопственим страховима.

Ослобођење: На нове начине намеравајте да реализујете оно што желите. Упрегните се и фокусирајте.

Трансценденција: Отпустите, с љубављу и признањем, оно што више не доприноси Вашем личном путу. Одвајањем од некорисног дајемо простор ономе што треба да настави са изградњом и сарадњом, ка нечем већем и заједничком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *