Posle Maida, na drugom mestu je španski restoran Asador Ečebari, a na trećem meksički restoran Kintonil Horhea Valjeha.
Peruanski restoran Maido u Limi, na čelu s kuvarom Micuharuom „Mičom“ Cumurom, krunisan je ovog četvrtka u Torinu, u Italiji, za najbolji restoran na svetu, prema godišnjoj listi koju je sastavio britanski časopis Restaurant, a koja obuhvata ukupno deset latinoameričkih restorana.
Iza Maida slede Asador Ečebari u Španiji i Kintonil, pod rukovodstvom Horhea Valjeha, u Meksiku. Na devetom mestu je Kjole u Limi, na čelu s Pijom Leon, bivšim glavnim kuvarom u restoranu Central (najbolji restoran na svetu 2023. godine) i dobitnicom nagrade za najbolju ženu-glavnog kuvara 2018. godine.
Maido, koji je zauzeo peto mesto na listi za 2024. godinu, „je majstorska škola u Nikei kuhinji – spoj brižljive japanske tehnike s ukusnim peruanskim sastojcima kako bi se stvorilo kulturno bogato, ali inovativno gastronomsko iskustvo“.
S kuvarom japanskog porekla rođenim u Limi, Maido se sve više okreće sastojcima i tradicijama ogromnog peruanskog Amazona.
Restorani Lime dominiraju južnoameričkom listom, koja takođe uključuje Kjole, Merito pod rukovodstvom Huana Luisa Martineza, na 26. i Majta Haimea Pesakea, na 39. mestu.
Kjole, koji vodi Pija Leon, teži da očuva prirodne ukuse, a njegova jela „demonstriraju visok nivo istraživanja i eksperimentisanja, ali proizvod je uvek prepoznatljiv i nikada nije podvrgnut preteranoj obradi“.
Merito i Majta predstavljaju dinamičnu kulinarsku scenu Lime kroz jedinstvene interpretacije lokalnih ukusa i savremenih tehnika, objasnili su organizatori.
Kintonil, restoran sa glavnim kuvarom Horheom Valjehom u Meksiko Sitiju, „usredsređen je na sveže lokalne sastojke i tradicionalne meksičke ukuse i tehnike, isprepletene sa savremenim metodama“, što „brzo postaje klasika“.
Don Hulio u Buenos Ajresu, na čelu sa kuvarom Gvidom Tasijem, ostaje na desetom mestu kao i prošle godine, ostajući „hramom regenerativne poljoprivrede“.
Restoran Borago Rodolfa Guzmana u Santijagu, Čile (na 23. mestu), „pomera granice svojom posvećenošću čileanskoj bioraznolikosti, stvarajući jelovnik s retkim i lokalnim sastojcima“, dok Lasai, na 28. mestu, pod rukovodstvom kuvara Rafaela Kosta e Silve „ima sve osobine izuzetnog restorana“.
Roseta u Meksiko Sitiju, koju predvodi glavni kuvar Jelena Rejgadas, nalazi se na 46. mestu sa kuhinjom zasnovanom na „iscrpnom istraživanju kulinarskih tradicija svoje zemlje“.
Desetinu latinoameričkih restorana na 46. mestu liste zatvara Selel iz Kartahene (Kolumbija), pod rukovodstvom Haimea Rodrigeza, koji je takođe dobio nagradu Sustainable Restaurant Award za svoju čvrstu posvećenost održivosti i očuvanju karipskog kulinarskog nasleđa Kolumbije.
Nabavljajući 90% sastojaka u lokalu, od kojih su mnogi divlji, i sarađujući sa lokalnim zajednicama i ekološkim organizacijama, restoran pravi regionalni i sezonski jelovnik koji podržava bioraznolikost i tradicionalne prakse.
Dobitnica stipendije „50 najboljih“ bila je Anhelika Ortiz, mladi kolumbijski glavni kuvar, rođena u Medeljinu, koja trenutno radi u Oksomoku u Njujorku.
Izvor: Banca y Negocios