Демијан Бауер: Први месец с негативним билансом

Протекли јун је био први месец са негативним билансом током Милејеве владавине.

27. јуна Централна банка је морала продати 85 милиона америчких долара да задовољи појединачну тражњу. Биланс службених операција на девизном тржишту у јуну износио је 46 милиона америчких долара.

Треба напоменути да исплате по девизном дугу, које је требало да изврши Влада земље и Централна банка у јулу износе 6.504 милиона долара, према подацима Буџетске управе Националног конгреса (ОРС). Од овог износа, 645 милиона америчких долара мораће да се плати Међународном монетарном фонду (ММФ). Други кључни датум је 9. јула, када је потребно платити 2,5 милиона америчких долара за државне хартије од вредности, издате у оквиру реструктурирања сувереног дуга до 2020. године.

Портал Два Југа замолио је Демијана Ријеру Бауера, економисту и аналитичара Центра за стратешке анализе CLAE да прокоментарише ову вест.


Да, Централној банци је од почетка владавине председника Милеја успевало да одржи динамику акумулације валута, посебно долара, на девизном тржишту, што јој је омогућило да буде купац долара у нето износу.

Јуни је завршен с негативним билансом, односно продајом долара, и то је повезано с низом грешака прогнозирању у економској политици, посебно с отказивањем радова на завршавању изградње гасовода Нестора Киршнера, што је довело до увоза гаса. Енергетска равнотежа је тада била један од опредељујућих чинилаца у паду акумулационих резерви валута.

С друге стране, важно је погледати структуру повраћаја дуга, јер, као што сам рекао, Централна банка и даље подржава негативне нето резерве и има врло висок профил гашења спољног дуга, чак је и накупила дуг у иностраној валути због увоза с приватним сектором – увозником у износу од скоро 11 милијарди долара.

Ово, у комбинацији с огромним дугом према ММФ-у, чини прогнозу накупљања резерви веома негативном и узнемирујућом, осим ако Влада не добије средства на међународном кредитном тржишту, што је председник најавио како током предизборне кампање, тако и приликом ступања на дужност, али ово није у потпуности решено.

У том смислу и укратко, показатељи на данашњи дан слуте да се ситуација може погоршати уколико не буде добијена финансијска помоћ на међународном кредитном тржишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *