Реч је о уживљавању туриста у искуство где се они стављају у кожу сељака, што је примамљиво љубитељима основног сектора који добија на угледу и важности.
Од Филипина до Колумбије, преко Шпаније, Међународни сајам туризма (Fitur) у Мадриду обједињује мноштво понуда у којима агротуризам добија на привлачности, у распону од присуствовања тељењу краве, до једнодневне улоге винара или берача колумбијске кафе.
На пример, у Ла Риоји (северна Шпанија) можете бити винар. Ово нуди виноградар и винар Хавијер Арискурен (Винарија Арискурен), који организује ексклузивне посете својим породичним виноградима, где учесници уче о техникама одрживог гајења или сортама грожђа, а затим дегустирају вина.
У јужној Шпанији, љубитељи животиња могу стећи јединствено искуство у узгоју и тову иберијске свиње, помагању при тељењу краве или храњењу јагњета на флашицу.
С друге стране Атлантика, страст да се из прве руке научи сељачком раду обавезно се зауставља на чувеним колумбијским плантажама кафе.
Туристички агент Бибијана Кампос, из VCH Travel (Viajes Chapinero), објашњава за EFE да нуде посете плантажама кафе у департманима Киндио, Рисаралда и Калдас, где туриста урања у процес добијања кафе, „од сетве до шољице“, с објашњењем поступака као што су сушење, кување и млевење.
Они такође укључују дегустацију кафе, непосредно дружење с узгајивачима, па чак и пресвлачење у „чаполеросе“, колумбијске бераче кафе.
Преко пута Колумбије, на Филипинима, можете посетити Осмо светско чудо: пиринчане терасе Ла Кордиљера у северном Лузону, савршено место за упознавање с упечатљивим хиљадугодишњим пољопривредним наслеђем.
У овој области се може видети узгој тинавона, сорте пиринча која се узгаја само једном годишње и до данас наставља чувати наслеђе предака у области где живе издвојене заједнице између стрмих падина и планинских ланаца.
Извор: Banca y Negocios