Марсело Арекипа: Моралес спроводи мобилизацију зарад личних интереса

Боливијски председник Луис Арсе игнорисао је ултиматум свог заклетог супарника док су његове присталице нападале једни друге камењем и пиротехником, изазвавши нереде на улицама Ла Паза у понедељак. Бивши председник Ево Моралес мобилисао је хиљаде следбеника на седмодневни марш преко Анда ка престоници, што је навело Арсеа да га оптужи за подстрекивање државног удара. Уз подршку снага безбедности и сопствених грађанских присталица, Арсе се успротивио Моралесовом упозорењу да има 24 сата да реши питање несташице горива и преуреди свој кабинет ако жели да остане на положају.


Арсе је ову рунду добио, пошто је Моралес побегао из главног града у понедељак, а његове присталице  у наредним часовима почеле да се разилазе. Али с растом несташице горива и инфлације вероватно ће доћи до нових протеста. Тим пре што се председнички избори очекују 2025. године. Мада још није јасно да ли ће Моралес моћи да се кандидује.

Моралес је постао први домородачки председник Боливије 2006. године, а Арсе, економиста с образовањем стеченим у Великој Британији, постао је министар привреде и финансија. Но, прошле године они су се разишли пошто је Моралес постајао све критичнији према томе како његов штићеник управља привредом.

Марсело Арекипа Азурдуј, политиколог, доктор политичких наука на Аутономном универзитету у Мадриду, за издање „Два Југа“ коментарише ситуацију.

Марсело Арекипа Азурдуј

– Мислим да се марш који предводи бивши председник Ево Моралес (тако мисли више од 80 посто испитаника, показују анкете спроведене последњих дана) спроводи из личних предизборних интереса. Стога му је било веома тешко убедити људе да је његов марш више везан за економске захтеве. Постоје три ствари које се у маршу издвајају с политичке тачке гледишта. Прво, када је започео марш, он рече да је господин Андронико Родригез, који је председник Сената, његов присталица. Он мора преузети управљање државом. Затим је усред марша, наредних дана, најавио своју оставку и напустио их, али се потом вратио. И најзад, јуче је, у завршном говору марша, рекао да је његова одговорност завршена и да ће се вратити у своје село да се бави својим личним пословима. Дакле, све је ово био само покушај да се мобилизација некако позиционира на економском плану, као што већ рекох, али она је пропала, закључци марша су углавном били политички. Врховни изборни суд Боливије мора легализовати поништени конгрес који је сазвао Ево Моралес у граду Ла Укаена, а друго, председник мора сменити министре у влади. Ово су два суштински политичка закључка са протеста – каже Арекипа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *