Изложба боливијске уметнице Патриције Маријаке у Културној станици Свилара

НОВИ САД – У уторак, 24. септембра, у 19 часова, у Културној станици Свилара отвара се изложба слика једне од најпознатијих боливијских савремених уметница Патриције Маријаке, под називом „Амазонско срце“.


Може се са сигурношћу рећи да је Патриција прави представник боливијске савремене уметности. Живи у Ла Пазу, али борави и ради и у другим градовима широм света. Путовања и специфичан сензибилитет који је изградила у односу са природом одражава се на њен рад.

Одрасла је у уметничкој породици и окружењу богатом уметничким духом, у ком је научила да слика. У почетку, у атељеу свог оца и његових пријатеља, такође уметника седамдесетих,година прошлог века, а онда и на Универзитету ликовних уметности у Сантијагу де Чиле, градила је свој по много чему специфичан ликовни израз. Себе је, као уметника и личност, градила живећи у Северној и Централној Америци, Африци, Европи и Јужној Америци. Сликарство је, дефинитивно, њен ликовни израз.

За изложбу коју је припремила за Србију Патриција Маријака фокус је ставила на прашуму и водене слапове Амазона. Боје, уља, мастила, испуњавају њена платна стварајући вијугаве облике који сугеришу реке и бујну флору, упозоравајући нас на њихово присуство и витални значај у свету у ком живимо. Сведоци смо највећих разарања природних богатстава, па нас уметница позива да обратимо пажњу на богато и у исто време веома крхко амазонско подручје. На приказаним радовима осећамо снагу пејзажа и кануа који дочаравају животни пут, наш пут, који не траје ништа више од тренутка. Патриција Маријака је уметница која нас позива на размишљање о темама које укључују присуство људи на земљи, миграције, природу и њене форме, те инсистира на веома битним естетским решењима водећи рачуна о лепоти и стању духа њених радова. Тако нам потврђује колико је важна коегзистенција духа и материје дела, која ће, на крају, провести много година у приватности наших домова.

Поштујући мудрост старијих уметника, осетљива и веома талентована и друштвена, Патриција преузима искуства, своја и туђа, у свом атељеу, дистанцирана од свакодневице, и размишља, ствара, обогаћује новим и свежим предлозима.

Уметница публици жели добродошлицу речима: „Из дубоког порекла прашуме долази нам течни загрљај Амазона. Доноси са собом древне приче и шапат предака. Из зеленог недра, кривудаве реке урањају нас у путовање ка унутрашњем мору нашег бића. Током живота пловимо у малим кануима у правцу наших снова. Весламо против струја својих сумњи, препуштамо се брзацима наших емоција, док не постанемо река, кану и само путовање. Дела ове изложбе плове из срца Амазона у Србију да би нас подсетиле да се додирнемо и размислимо о овој реци, која је и стварна и симболична. Место на планети које припада свима. Без Амазона живот је бродоломан. А сваки потез киста нека нас позове да наставимо да пловимо, сигурни у нашим кануима“.

Изложба ће бити отворена за посете до 8. октобра, сваког дана од 10 до 20 часова.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *