Референдум у Боливији: спорови око форме

Потпредседник Врховног изборног суда (ВИС) Франсиско Варгас саопштио је минулог четвртка да је Пленарно веће те инстанце још једном размотрило питања постављена од председника Луиса Арсеа на консултативном референдуму који намерава да одржи.

Три питања достављена од Арсеа на техничко вештачење била су следећа:

– Да ли се слажете са постепеним укидањем субвенција на бензин?

– Да ли се слажете са постепеним укидањем субвенција за дизел-гориво?

– Да ли се слажете да члан 168. Устава, који предвиђа једнократни непрекидни реизбор председника и потпредседника земље, треба проширити и на једнократни реизбор с прекидима, што подразумева почетак процедуре за делимичну реформу Устава предвиђену важећим уставним текстом?

У том смислу, ВИС је узео у обзир прва два питања о субвенцијама зато што „садрже апстрактне и неодређене појмове“, као и зато што нема уверености у „постепености“ која је назначена у тексту анкете.

Што се тиче 3. питања о реизбору председника, предложено је да се разјасни правно подручје тог питања.

„Молимо да се ова питања допуне како би се приступило техничкој процени у складу с оним што је утврђено важећим изборним прописима“ – додао је Варгас на конференцији за новинаре.

Треба имати на уму да референдум мора бити заказан 90 дана пре његовог одржавања.


Марсело Арекипа Азурдуј

Посебно за портал „Два Југа“ ситуацију коментарише Марсело Арекипа Азурдуј, политиколог, доктор политичких наука Мадридског аутономног универзитета:

– Да видимо: Врховни изборни суд Боливије је поново вратио на дораду питања упућена од националне извршне власти. Али то не значи да је процес референдумских предлога исцрпљен, већ да Национална извршна власт мора преформулисати постављена питања и да су она формулисана у критеријумима које изборни орган тражи за реализацију или потврђивање спровођења референдума. Дакле, пут је и даље отворен, то је само измена форме, а не садржаја – рекао је Арекипа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *