„Veštičja metla“ mete urod kakaoa

Asoprokave upozorava da je gljivica smanjila proizvodnju na glavnom području zemlje za uzgoj kakaoa


Glavno područje za proizvodnju kakaoa u zemlji – region Paraja na zapadu savezne države Sukre – zabeležilo je pad proizvodnje kao posledicu dejstva gljivice poznate kao „veštičja metla“, saopštilo je Nacionalno udruženje proizvođača kakaoa Venecuele (Asoprocave).

Tokom procene proizvodnih pokazatelja, predsednik Asoprokavea Alehandro Prosperi saopštio je da su štete koje je gljivica nanela plantažama kakaoa dovele do toga da ova oblast više ne zauzima prvo mesto u zemlji po proizvodnji tog poljoprivrednog proizvoda.

Prosperi je dodao da je „veštičja metla“ takođe pogodila glavne svetske zasade kakaoa, poput onih u Gani i Obali Slonovače, gde je proizvodnja opala, što je dovelo do rasta svetske cene sirovine.

U slučaju Venecuele, gljivica je prouzrokovala pad proizvodnje u regionu Paraja, na istoku zemlje, dok je u drugim oblastima, poput juga jezera Marakaibo (u saveznoj državi Zulija) i Mirande, proizvodnja porasla.

Imajući u vidu ovakav scenario, Prosperi je pozvao privrednike, posrednike i proizvođače da udruže snage u borbi protiv gljivice i unapređenju proizvodnje kakaoa, navodi se u izveštaju lokalnog lista El Tiempo.

Izvor: Banca y Negocios

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *