Родолфо Буено Ортиз: Први рат НАТО-а у Европи

24. марта навршило се 25 година од почетка агресије НАТО-а на Србију, рата у коме је учествовало скоро хиљаду авиона с намером да бомбардују нашу земљу из својих база у Италији и са северноамеричког носача авиона „Теодор Рузвелт“, који се налазио на Јадранском мору.


Родолфо Буено Ортиз

У периоду од 24. марта до 12. јуна 1999. године, НАТО, који се без икакве ограде може назвати „терористичком руком САД“, испалио је укупно 2.300 крстарећих ракета „Томахавк“ на 1.000 циљева, а његови авиони су извршили 38.000 борбених летова, што је резултирало с око 40.000 уништених стамбених зграда, око 300 школа и више од 20 болница. Око хиљаду бомби пало је само на Београд, град који мало који Американац уме да покаже на мапи. Као резултат ових злочиначких напада, рањено је 6.000 људи, а убијено више од 3.000 мирних грађана, међу њима стотинак деце, а многи су остали без руку и ногу. Толики број бомби претворио је Србе у стручњаке, кадре да по буци авиона препознају да ли је натоварен бомбама или не, и тип авиона који их је бомбардовао.

Према речима тадашњег портпарола Пентагона Кенета Бејкона, „српска телевизија је била неодвојиви део Милошевићеве терористичке машинерије, на истом нивоу као и његове оружане снаге“, па је НАТО бомбардовао зграду телевизије. Погинуло је 16 чланова техничког особља, у чију част је испред зграде засађено 16 стабала. Браво! Тако се постиже истинска слобода штампе, довољно је медијски информативни рат претворити у прави рат, па да на противничкој страни свуда буде мртвих, рањених, несталих и посвудашњег хаоса.

Дана 7. маја, у амбасади Народне Републике Кине догодила се експлозија у којој су погинула три њена сарадника. Иако је било изговора и извињења, напетост између обе стране није јењавала, јер је високи званичник НАТО-а цинично изјавио да је напад био намеран. Ови ратни злочини правдани су мистификацијом о спречавању геноцида Србије над сепаратистичком покрајином Косово. У самој ствари, отпочињући ваздушни рат против Србије, грубо и варварски су прекршили Повељу УН.

Бомбардован је чак и путнички воз који је пролазио недалеко од града Ниша, удар експлозије подигао га је пола метра изнад земље, а затим испустио на искривљене шине, с разбијеним стаклима, загушљивом прашином и пратећим вриском и јауцима рањеника молећих за помоћ. У овом нападу погинуло је 15 путника, 44 су повређена, а многи се воде као нестали до данас. НАТО је изјавио да је то била грешка, нешто очигледно лажно, пошто је на воз бачена не једна већ много бомби. „Проклети били! Пострадаће од урагана и цунамија, сигурна сам у то! Боље да је терористима успео напад на Белу кућу! – ускликнула је једна од многобројних удовица, огорчена што није испричана истина о НАТО бомбардовању, и не схватајући зашто се САД још нису извиниле за оно што се догодило у Србији.

Сукоб је окончан 12. јуна, када је Милошевић прихватио споразум о капитулацији и снаге НАТО-а ушле су на Косово. Милошевић је 1. априла 2001. ухапшен и без судске одлуке о изручењу предат Хагу, где је и преминуо 11. марта 2006. године. Његов адвокат Зденко Томановић рекао је да је Милошевић уочи смрти сумњао да га трују.

У то време, Бил Клинтон је био видљива глава империје и играо је улогу главног џелата. Сврха бомбардовања Србије била је да се одузме Косово, колевка Срба, и да се тамо створи мафијашка власт, која је, по оцени Савета Европе, крива за „нечовечно поступање према људима и незакониту трговину људским органима“.  „Гардијан“ у том извештају наводи да је Хашим Тачи, бивши главешина Ослободилачке војске Косова (ОВК) и бивши премијер Косова, оптужен да је „вођа албанске групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа у источној Европи“. Према писању Вашингтон тајмса, Хашим Тачи је у периоду свог командовања ОВК свој рад финансирао кријумчарењем хероина и кокаина у западној Европи, за шта га је амерички Стејт департмент уврстио на листу терориста. У Шпанију је слао гангстере, који су вршили нападе на раскошна стамбена насеља ради финансирања рата против Србије, и били повезани са Дреничком групом, која се бавила проституцијом и пљачком.

Такође је познато да су владе НАТО-а и Запада од 2004. знале да је Хашим Тачи био „кључни играч у мафији и организованом криминалу у региону Балкана“. У тим извештајима описан је као „најопаснији кум подземља у време док је био један од вођа ОВК“. У доцнијем извештају немачке обавештајне службе БНД Хашим Тачи је оптужен за умешаност у организовани криминал. Овај извештај оптужује Хашима Тачија да је главни руководилац „операција криминалне мреже на целом Косову“. Са своје стране, БНД је саопштио: „Кључни актери, укључујући Хашима Тачија, тесно су повезани са односом између политике, бизниса и структура организованог криминала на Косову“.

Истрага Дика Мартија, специјалног известиоца за људска права Парламентарне скупштине Савета Европе, пронашла је убедљиве доказе да су нестанци и трговина органима били повезани с политичким круговима на Косову, истим оним који су дозволили отварање највеће америчке војне базе у Европи. Каква случајност! Штавише, према самом Мартију, сведоци ових догађаја су побијени како не би могли да сведоче.

Од Дика Мартија постало је познато да су политички противници косовске владе, српски ратни заробљеници и Цигани једноставно нетрагом нестали у тајном затвору албанског пограничног места Кукеш, где су преко границе послати на погубљење. Њујорк тајмс је објавио да су „заробљеници изабрани на основу њихове подобности као донатора, с узимањем у обзир пола, узраста, здравља и етничке припадности… Заробљеници су не само испоручени, већ и ‘купљени и продати’, и они су схватили шта се мора догодити, па су молили своје отмичаре да им се смилују и не кидају их на комаде“.

Према извештају: „Тек што би било потврђено да су хирурзи-трансплантолози спремни за операцију, затвореници су један за другим извођени из склоништа, од бојовника ОВК погубљивани без суда и истраге, па су њихова тела брзо одвожена у операциону салу клинике“, где су њихови органи вађени ради продаје широм света. По подацима Гардијана, купци су „на црном тржишту за бубреге плаћали до 90 хиљада евра“.

Џо Бајден је тада потврдио пуну подршку Сједињених Држава независном Косову и поздравио напредак владе те земље у спровођењу важних реформи које јачају владавину права и демократију… Без коментара.

Ових чињеница се вреди сетити сада, када НАТО намерава да се са истим циљем умеша у сукоб који се одвија у Украјини између нацистичких владара Кијева и Русије, природно, у корист нациста. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио: „Неки су забринути да би наша подршка Украјини могла да изазове ескалацију. Да будемо јасни: не постоје опције без ризика, али највећи од свих ризика је да победи руски председник Владимир Путин, зато што ће победа Москве учинити Запад рањивим. Стога подршка Кијеву није само морално исправна, већ је и у интересу наше сопствене безбедности“. Поред тога, саопштио је да су савезници блока обучавали и помагали украјинским снагама од почетка кризе у земљи и поновног уједињења Крима са Русијом 2014. године, да је НАТО од тада ојачао своје одбрамбене способности и да сукоба заправо није било.

Александар Вучић, председник Србије, на скупу у Прокупљу је изјавио: „Прва НАТО бомба која је убила српског војника, пала је баш овде, у Прокупљу. Убила је Бобана Недељковића. Убили су га јер су хтели да раскомадају и униште Србију. Прошле су године, и још се не дамо… Има један мали народ у Европи, у једној малој земљи, на једној малој територији, који се даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на окупацију и на наређења са стране. Један мали, али поносан народ, који хоће будућност за себе и своју децу, онако како су је његови људи одредили и определили“. Тачне речи које опредељују ситуацију садашњег света.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *