Парагвај и Аргентина означили мапу сарадње

Парагвај и Аргентина су постигли међусобно разумевање по питању воденог пута Парана-Парагвај након састанка министара спољних послова Рубена Рамиреза Лескана и Дијане Мондино у Асунсиону, где су били присутни поводом Генералне скупштине Организације америчких држава (ОАД).


Према заједничком саопштењу, после сусрета у Буенос Ајресу 9. априла, разрађена је мапа за обнављање рада двостраних механизама. Техничке групе, попут Обједињене комисије за спречавање злоупотреба и сузбијање незаконитог обрта опојних дрога и психотропних супстанци, Координационог комитета Конвенције о рибним ресурсима, Обједињене комисије за техничку и научну сарадњу и Комисије за надзор над трговином окупиће се у најкраћем року.

Тако се обе земље крећу ка решавању питања као што су плаћање возарине на воденом путу Парагвај-Парана, неплаћеног рачуна Аргентине за електричну енергију агенцији Јасирета, изградња међународних мостова, координирана борба с кријумчарењем и трговином дрогом и других.

Рамирез и Мондино су такође покренули пројекте за изградњу међународних мостова који повезују Пилар с Пуерто Каном и Позо Ондо с Мисион Ла Пазом, као и за побољшање зона граничних контрола Порто-Фалкон и Клоринда. Такође су размотрили убрзање радова на скоријем откривању биокеанског путног коридора („Коридор два океана“).

Министар спољних послова Парагваја Рубен Рамирез Лезкано сусрео се с министром спољних послова, међународне трговине и вера Аргентинске Републике Дијаном Мондино, с којом је размотрио двострани дневни ред, питања од обостраног интереса и детаље следећег сусрета Меркосур-а.

Министри су се сложили у погледу важности воденог пута Парагвај-Парана као стратешког капитала обе земље за њихов развој и конкурентни приступ страним тржиштима.

Такође су се обавезали да ће предузети мере за побољшање услова пловидбе у оквиру Споразума о речном транспорту Санта Круз де ла Сијера.

Осим тога, претресли су питања енергетике, посебно везано за административну, финансијску и економску организацију двонационалног предузећа „Јасирета“ за одржавање хидроелектране, као и довршавање радова на Анија Куа.

Поред тога, размотрили су предлог изградње гасовода од Вака Муерте у аргентинској Патагонији до бразилског града Сан Паула, који пролази кроз територију Парагваја и могао би снабдеавти гасом како Парагвај, тако и Бразил.

Шефови дипломатских надлештава такође су подвукли важност борбе против међународног организованог криминала, незаконитог обрта наркотика, прања новца, илегалне трговине оружјем, претњама сајбер безбедности и другим с тим повезаним злочинима.

На крају састанка истакли су одличне двостране односе између двеју земаља.

Извор: Merco Press

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *