Новинарка у емиграцији: Венецуела узета као талац

Друштвено-политичка ситуација у Венецуели се налази на раскршћу, јер постоји диктаторска влада која није вољна да практикује чврсту демократију – сматра Рут Естер Лопез Увиједо, у прошлости венецуеланска новинарка у егзилу, а данас – исељеник и извођач сопствених песама.


– То је земља отета од зликовца званог Мадуристас Чавистас. Он није победио на изборима, он их је насилно украо од Енрикеа Каприлеса – изјављује Рут.

По њеним тврдњама, сви који могу да се „супротставе режиму су прогоњени, мучени, смештени у затвор“.

– Влада је убила велики број својих противника. Нема демократије, постоји диктатура, подржана корумпираним војницима, који имају грб државе да заштите себе, они неконтролисано краду богатство земље. Осим што учествују у међународном обрту наркотика, људи месечно не зарађују баш ништа. Месечна плата државног службеника је 5 долара. Храна је такође веома скупа. Они што преживљавају, поседују ту могућност јер имају рођаке у иностранству који им шаљу дознаке. Део тог прихода задржава влада. У земљи не раде електросмабдевање и водоснабдевање. Државне службе, попут болница, школа и универзитета налазе се у рушевинама. Типично за комунистичке социјалистичке системе – каже госпођа Увиједо.

Она је уверена да је Венецуела земља „богата природним ресурсима, земља са најважнијим и највећим резервама нафте на свету“. – То је земља коју су зликовци узели за таоца, а њено становништво пати од глади и сиромаштва – закључује Рут.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *