Највећи раст од маја 2022: Економија Чилеа у фебруару порасла за 4,5% у односу на исти период прошле године

Економска активност у Чилеу порасла је у фебруару за 4,5 одсто у годишњем фебруарском обрачуну, што је највећи раст од маја 2022. године, углавном на рачун рударске делатности и области услуга, саопштила је Централна банка.


Месечни индекс привредне активности (Imacec), који прикупља податке о 90% роба и услуга у земљи и сматра се водећом мером бруто домаћег производа (БДП), премашио је тржишна очекивања.

Према подацима агенције, десезонирани индекс је увећан за 0,8 одсто у односу на претходни месец и порастао за 2,8 одсто за дванаест месеци.

Индекс Imacec, невезан за рудна богатства, порастао је за 3,5% током дванаест месеци, а сезонски прилагођеним изразом – за 0,6% у поређењу с претходним месецом.

Производња робе порасла је за 8,7% у односу на исти период прошле године, углавном на рачун раста од 11,5% у рударској индустрији. Остала роба и индустрија порасли су за 6,7%, односно 5,2%.

С друге стране, трговина је забележила раст од 2% на годишњем нивоу, што се објашњава трговином на велико и мало. Услуге су, са своје стране, порасле за 3,2% на годишњем нивоу, при чему је раст забележен у свим врстама делатности.

Чиле се опоравио од пандемије брже него што се очекивало, па је историјски раст БДП-а у 2021. години износио 11,7%, али је 2022. почео успоравати, па је завршио с растом од 2,4%.

Уз обуздавање инфлације на око 5%, главни задатак Чилеа у овој години је повратак расту, премда је у 2023. години забележен раст од само 0,2%. Крајем прошле године председник Габријел Борић створио је такозвани „Кабинет за економски раст“, ​​састављен од неколико министара, који има за циљ унапређивање и убрзавање различитих државних и приватних инвестиционих пројеката и подстицај кључних сектора, попут рударства и грађевинарства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *