ММФ дао сагласност на зајам од 4 милијарде долара Еквадору: биће искоришћен за осигуравање безбедности, радова и радних места

Технички споразум је постигнут након неколико радних састанака између еквадорских власти и сарадника ММФ-а.


Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је да су његови сарадници постигли споразум са Еквадором о одобрењу кредита у износу од четири милијарде долара на четири године, иако споразум још треба да одобри извршни одбор ММФ-а.

Шеф мисије ММФ-а у Еквадору Варапат Ченсавасдијај изјавио је да су „власти Еквадора развиле солидан план и почеле предузимати важне политичке мере за решавање проблема ликвидности и фискалне ситуације”.

Почетком марта председник Еквадора Данијел Нобоа и ММФ објавили су да преговарају о условима одобравања кредита.

У оквиру преговора, Фонд је затражио од Нобое да обезбеди гаранције за макроекономску и фискалну стабилност Еквадора.

Еквадор планира да око 4 милијарде долара, које очекује да добије од Међународног монетарног фонда, искористи за осигуравање јавне безбедности, јавних потреба и економског раста након постизања техничког споразума са ММФ-ом о новом програму кредитирања.

Након потврђивања техничког споразума са ММФ-ом, Министарство економије и финансија је у саопштењу навело да „Еквадор тежи добијању приступа 48-месечном споразуму о проширеном фонду, који представља финансијску подршку од приближно 4 милијарде долара.

Министар економије и финансија Хуан Карлос Вега истакао је да је економски план владе Данијела Нобое „поуздан и да добија подршку међународних организација“.

Вега је напоменуо да ће Еквадор, у случају одобрења од стране извршног одбора Фонда, добити приступ новим ресурсима који ће помоћи у подршци „јавној безбедности, подупрети јавне радове, гарантовати социјалну заштиту и усмерити земљу путем инклузивног економског раста који ће створити више могућности за запошљавање Еквадораца“.

Технички споразум је постигнут после неколико радних састанака еквадорских власти и сарадника Међународног монетарног фонда, током којих су одређени циљеви Еквадора, повезани с „ефикасним и транспарентним управљањем државним ресурсима, борбом против несигурности и корупције, као и спровођењем државне политике која доприноси економској и социјалној стабилности“ – рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *