Кристина Камањо: Влада председника Хавијера Милеја подвргава универзитете „буџетском гушењу“

Наш стални експерт Кристина Камањо, ректор Националног универзитета Мајке Трга Мајо, замолила нас је да објавимо и подржимо петицију у одбрану аргентинског образовања. Објављујемо захтев госпође Камањо и молимо наше читаоце, посебно оне који живе у Латинској Америци, да потпишу документ. Текст петиције преносимо у целости, као и повезницу ка њој (на крају текста).


Систем државних универзитета Аргентине подвргнут је удару без преседана у читавој демократској историји земље. Влада председника Хавијера Милеја подвргава универзитете „буџетском гушењу“, гура их на ивицу затварања, доводи у питање њихову академску, културну и друштвену оријентацију и напада и „дисквалификује“ целокупну универзитетску и научну заједницу земље. Ову политику је аргентинско друштво масовно одбацило 23. априла 2024. на дан када је одржан „Марш националног образовања“ и више од милион грађана је демонстрирало широм земље у одбрану бесплатног, демократског, квалитетног државног образовања и аргентинског научног система, признатог у целом свету.

У том контексту шкопљења образовања под вођством владе, Национални универзитет „Мајке Трга Мајо“ постао је жртва нарочитог прогона. У складу с политиком порицања, проглашеном од владе, извршна власт је донела одлуку да од јануара у потпуности обустави финансирање нормалног функционисања универзитета, које му је законом Националног конгреса намењено за предавање и остваривање људских, друштвених , економских, еколошких и културних права, узимајући у обзир гендерне аспекте и социјалну интеграцију. Овом незаконитом и антидемократском одлуком озбиљно се нарушавају права предавача и ваннаставног особља, који већ четири месеца не примају плате. Потпуни недостатак ресурса онемогућава универзитет да издаје дипломе и, уколико се ситуација брзо не промени, остаће без скромних просторија у којима се одржава настава, што ће озбиљно угрозити образовни пут студената.

Ми, доле потписани, изражавамо солидарност и подршку демократским захтевима универзитетске заједнице и молимо аргентинску владу да гарантује несметано функционисање Универзитета „Мајке Трга Мајо“, поштујући законска и уставна права установљена у Аргентини.

Организатори вас позивају да потпишете петицију која је доступна овде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *