Драган Сладојевић: Скандал потреса Б-Х дипломатију

Дипломатију БиХ потреса велики скандал, будући да се турски држављанин Фатих Кол, иначе почасни конзул БиХ у Панами, доводи у везу са познатим нарко-картелом “Тито и Дино“.


Драган Сладојевић

Из Тужилаштва БиХ је за „Независне новине“ потврђено да Кол има статус осумњиченог.

„Наведена особа има статус осумњиченог и спомиње се у документима и поднесцима Тужилаштва БиХ и Суда БиХ. С обзиром на заштиту интереса истраге, више детаља или информација не можемо давати“, речено је за „Независне новине“ из Тужилаштва БиХ.

Претходно је портал Истрага објавио да је „члан нарко-картела ‘Тито и Дино’ именован прошле године за почасног конзула Босне и Херцеговине у Панами“.

У питању је, додаје споменути портал, Кол, којег је Предсједништво БиХ, у октобру прошле године једногласно именовало за почасног бх. конзула у држави познатој по међународном прању новца. Кол је, додаје се у тексту, „именован на приједлог члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, а за његово именовање највише је лобирао министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац“.

Назире се и први епилог овог случаја.

„Цвијановићева је покренула иницијативу за разрјешење Фатиха Кола с мјеста почасног бх. конзула у Панами. Биће то ванредна сједница Предсједништва, са само једном тачком дневног реда, а која се односи на Кола“, потврдио је саговорник „Независних новина“, али није могао открити датум када би ванредна сједница требало да буде одржана.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да опозиција има право да покреће његову смјену, али и да он размишља да покрене тужбе против свих који га доводе у везу са нарко-картелима и апликацијом Sky.

Фатих Кол. Фото: Nezavisne novine

Кошарац је, говорећи о медијским написима о повезаности почасног конзула БиХ у Панами Фатиха Кола са нарко-картелима и томе да га је управо он предложио на ову функцију, нагласио да су Кола на функцију почасног конзула предложиле власти Панаме, а не он.

„Али не могу да се отмем утиску да поједини медији Сарајева неосновано, врло тенденциозно покушавају да пребаце лоптице одговорности на политичаре из Републике Српске и њене званичнике и да нас на тај начин покушају криминализовати. Ми немамо ништа с тим. Ми нисмо у томе и нека Сарајево прво прије свега помете своје двориште“, поручио је Кошарац за Срну.

Цвијановићева се до закључења овог броја „Независних новина“ није оглашавала, али јесу поједини страначки лидери.

„Наводи да је члан познатог нарко-картела, турски држављанин Фатих Кол, који је осумњичен за прање новца стеченог препродајом кокаина, заправо почасни конзул БиХ у Панами, именован на приједлог Цвијановићеве, а на лобирање министра Кошарца, обоје кадрова СНСД-а, представљају још један незамислив скандал у режији ове власти“, навео је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Лидер ПДП-а додао је да се поставља питање откуд повезаност носиоца највиших функција у земљи са особом такве биографије.

„На ово сазнање надлежне институције треба одмах да реагују, јер јавност тражи одговоре. Позивам Тужилаштво БиХ да детаљно обавијести јавност о овим наводима. О њима мора да се изјасни и Цвијановићева, на чији приједлог је почасни конзул, перач новца, именован. А уколико се и дјелић свих ових навода испостави истинитим, вријеме је да скандал министар Кошарац, који је одавно изгубио сваки морални кредибилитет да обавља било какву позицију, буде разријешен или поднесе оставку“, истиче Бореновић.

Јелена Тривић, предсједница Народног фронта, истиче да овај случај показује „да је у БиХ све могуће и да се не зна јасна граница између државе и мафије“.

Един Гачанин Тито. Фото: Приватна архива/Shutterstock

Тривићева наводи да шира јавност за Фатиха Кола није чула док се није појавила вијест да је против њега Тужилаштво БиХ донијело наредбу о спровођењу истраге због сумње да је прао новац нарко-картела којим из Дубаија руководи Един Гачанин Тито. Подсјећа да је нарко-картел „Тито и Дино“ један је од најјачих нарко-картела у свијету.

„Да ће особе за које се сумња да су припадници тог нарко-картела бити дио државних структура, очигледно постаје уобичајена чињеница у БиХ“, наглашава Тривићева. Послала је и поруку Цвијановићевој.

„Позивам Жељку Цвијановић, на чији приједлог је лице које се доводи у везу са једним од најјачих нарко-картела у свијету, именовано за почасног конзула, да хитно јавности одговори на питање зашто је то урадила и која је њена права улога у његовом именовању. Такође, позивам Жељку Цвијановић да одговори на питање да ли је Колов лобиста за мјесто почасног конзула био Кошарац, који са лицем које се повезује са нарко-картелом очигледно има изванредне везе“, закључује Тривићева.

Против Фатиха Кола, додаје портал Истрага, Тужилаштво БиХ је донијело наредбу о спровођењу истраге због сумње да је прао новац нарко-картела којим је из Дубаија руководи Един Гачанин Тито.

Почасни конзул и члан нарко картела предаје акредитиве у Панами. Фото: Istraga.ba

Кол је, како се даље додаје, требало да буде ухапшен заједно са челницима ФУП-а и бизнисменом Горданом Мемијом у оквиру међународне акције „Блацк Тие 2“. Како Кол, истиче се, у том тренутку није био на територији БиХ, није могао бити ухапшен. Али, његово име, додаје се у тексту Истраге, наведено је у приједлогу за одређивање притвора или мјера забране осумњиченим члановима или сарадницима нарко-картела „Тито и Дино“.

Извор: Nezavisne novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *