Аргентина изабрала данске Ф-16

Без обзира на громогласне позиве на строгу штедњу, аргентинска влада потписала је са Данском Меморандум о разумевању за куповину ловачких авиона Ф-16. Документ су потписали министри одбране земаља Луис Петри и Троелс Лунд Поулсен.


Према владиним изворима, набавка ових авиона представља врло важан корак на путу обнове могућности аргентинског ратног ваздухопловства. Приметићемо да је после потписивања Меморандума уприличена вечера којој је присуствовао и амбасадор САД у Аргентини Марк Стенли. Поулсен и Стенли су високо оценили политичку одлучност владе Хавијера Милеја да донесе ову одлуку, којом је учињено вероватним сучељавање са Кином и одустајање од куповине кинеске технике. Уговор са Данском, тежак 338 милиона долара, укључује 24 исправна авиона Блок 15, један расходовани авион Ф-16 Блок 10 за обуку земаљског особља, осам резервних мотора, модуле за циљање и извиђање, опрему за радио-електронску борбу, летачке кациге, алате, резервне делове, обуку особља и различиту опрему.

По свој прилици ће ове године у Аргентину бити послат нелетећи образац за земаљску обуку, а 2025. године ће стићи четири двоседа и два једноседа, за којима 2026. године следи шест једноседа, па још два и преостали двоседи 2027. године, и последњих шест једноседа 2028. године.

Такође се очекује да ће са владом САД бити потписан уговор на 312 милиона долара за наоружање које укључује ракете AIM-9X Sidewinder, AIM-120D AMRAAM и наоружање типа ваздух-земља.

Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon је једномоторни вишенаменски ловачки авион који је развио General Dynamics 1970-их за Ратно ваздухопловство Сједињених Држава. Откад се 1978. године појавио, прихваћен је у наоружању многих земаља и служио је у сукобима широм света, укључујући Југославију. Ловачки авиони Ф-16 Блок 15 се производе од 1981. године.

Контраадмирал Херман Арбизу (у средини)

Умировљени контраадмирал Херман Арбизу, припадник снага за посебне намене ратне морнарице и стручњак за артиљеријско и ракетно наоружање сматра улагање економски целисходним, јер се питање тиче одбрамбене способности земље:

– Оружане снаге, као што знате, постоје да гарантују мир а не рат, сукоби се не могу предвидети, а оружане снаге су систем који чине ваздушне, копнене и поморске снаге, тако да је све то у знатној мери неопходно с обзиром на искуство рата на Малдивима. Међутим, ова варијанта није до краја озваничена – рекао је Арбизу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *