„Вештичја метла“ мете урод какаоа

Асопрокаве упозорава да је гљивица смањила производњу на главном подручју земље за узгој какаоа


Главно подручје за производњу какаоа у земљи – регион Параја на западу савезне државе Сукре – забележило је пад производње као последицу дејства гљивице познате као „вештичја метла“, саопштило је Национално удружење произвођача какаоа Венецуеле (Asoprocave).

Током процене производних показатеља, председник Асопрокавеа Алехандро Проспери саопштио је да су штете које је гљивица нанела плантажама какаоа довеле до тога да ова област више не заузима прво место у земљи по производњи тог пољопривредног производа.

Проспери је додао да је „вештичја метла“ такође погодила главне светске засаде какаоа, попут оних у Гани и Обали Слоноваче, где је производња опала, што је довело до раста светске цене сировине.

У случају Венецуеле, гљивица је проузроковала пад производње у региону Параја, на истоку земље, док је у другим областима, попут југа језера Маракаибо (у савезној држави Зулија) и Миранде, производња порасла.

Имајући у виду овакав сценарио, Проспери је позвао привреднике, посреднике и произвођаче да удруже снаге у борби против гљивице и унапређењу производње какаоа, наводи се у извештају локалног листа El Tiempo.

Извор: Banca y Negocios

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *