Шта ће за фармере и купце значити увоз меса из Јужне Америке

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО – Након што су надлежне институције БиХ дале зелено свјетло за увоз смрзнутог црвеног меса за прераду са подручја Јужне Америке, фармери истичу да ово није добар потез те да ће ово сигурно додатно угасити домаћу производњу, али и да ће довести до нижих цијена меса.


Наиме, како је рекао Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске и пољопривредни произвођач из Машића, код Градишке, првенствено је упитан квалитет меса које буде стизало из Јужне Америке.

„Вјероватно ће то утицати да дође до пада цијена осталих врста меса, али код нас је сточни фонд већ годинама у опадању, а ово ће утицати да дође до додатног пада производње“, казао је Бањац.

Како је рекао, ово никако није добра ствар за домаћу производњу, али како истиче, нико фармере не пита за мишљење.

„Овај цех на крају ће плаћати крајњи купци, јер се поставља питање каквог је то месо квалитета и како може утицати на здравље грађана“, казао је Бањац.

Снежана Шешлија, предсједница Удружења потрошача „ToPeer“ из Добоја, истиче за „Независне новине“ да је против увоза меса и прерађевина од меса.

„Управо зато што имамо развијену пољопривредну производњу, и мислим да је сточарство у БиХ достигло ниво да може да храни своје становнике“, казала је Шешлија.

Додала је да не вјерује да ће то бити квалитет ни приближан оном који имало месо у БиХ.

„Мислим да је становницима угрожено здравље куповином увезеног меса, јер поставља се велико питање колико је то месо дуго било замрзнуто“, истиче Шешлија.

Како је рекла, не види који је на крају интерес БиХ да увози месо из Јужне Америке. Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, казао је да је омогућавање увоза смрзнутог меса из Јужне Америке реализовано на захтјев месопрерађивача из Федерације БиХ, у циљу отварања алтернативног тржишта за набавку смрзнутог црвеног меса за прераду.

„Представници месоперађивачке индустрије из Федерације БиХ затражили су од нас помоћ, јер су суочени са проблемом недостатка сировина са тржишта ЕУ. Евидентни проблеми на европском тржишту резултат су глобалних поремећаја, смањења сточног фонда и гашења фарми у ЕУ, недостатка енергената и слично, што је неповољно утицало на месопрерађиваче са подручја Федерације БиХ“, истакао је Кошарац.

Нагласио је да су Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ у протекла два мјесеца интензивно радили на отклањању препрека и стварању услова за несметан увоз смрзнутог црвеног меса са подручја Аргентине, Бразила и Парагваја, на захтјев месопрерађивача из Федерације БиХ.

„Прошле седмице смо окончали све потребне процедуре, тако да су одређени послови већ уговорени и реализовани на корист месопрерађивача из Федерације БиХ. Овим смо направили значајан искорак и омогућили алтернативна тржишта, како бисмо умањили негативне ефекте поремећаја на европском тржишту“, нагласио је Кошарац.

Додао је да Канцеларија за ветеринарство БиХ и друге надлежне службе спроводе строге ветеринарско-санитарне контроле приликом увоза смрзнутог црвеног меса за прераду, у смислу контроле старости, гд‌је ова врста сировине не смије бити старија од шест мјесеци, те квалитета, безбједности и микробиолошке исправности.

„Суочени са овим, као и са свим претходним негативним ефектима поремећаја на тржишту ЕУ, чврсто смо опредијељени да наставимо с политиком отварања нових тржишта, јер је то шанса за домаћи привредни сектор и унапређење укупне спољнотрговинске размјене“, навео је Кошарац.

Извор: Nezavisne novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *