Лула ће бранити равнотежу свих региона света у ширењу БРИКС-а

На шеснаестом самиту БРИКС-а Бразил ће добити диригентску палицу за вођење форума годину дана


Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва браниће равнотежу свих региона света у ширењу групе БРИКС, током самита лидера форума који ће бити одржан од 22. до 24. октобра у Казању (Русија) саопштили су дипломатски извори у понедељак.

Стварање посебне категорије за придружене земље је међу главним темама о којима ће се разговарати на догађају, где ће први пут учествовати нове чланице блока (Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија) и Саудијска Арабија, која ће присуствовати као земља позвана да ступи у БРИКС.

До прошле године форум су чинили само Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Током сусрета лидери земаља-чланица морају одредити критеријуме по којима друге земље могу приступити блоку као придружене чланице.

Међу већ одређеним критеријумима су пријатељски односи са садашњим чланицама, неподржавање економских санкција које се примењују без одобрења УН и одбрана реформе Организације Уједињених нација (ОУН), укључујући и Савет безбедности.

„Ово је веома важна тачка, не само за Бразил, већ и за друге земље, попут Индије и Јужне Африке, које су то такође нагласиле“ – рекао је Едуардо Паес Сабоја, секретар бразилског министарства спољних послова за Азију и Пацифик.

Према речима дипломате, још један критеријум који се мора узети у обзир приликом пријема придружених земаља односи се на географску заступљеност.

„Постоје региони који су недовољно заступљени у БРИКС-у“ – рекао је Паес Сабоја, нагласивши да Бразил никога не кандидује, зато што су главна ствар критеријуми и то које се земље у њих уклапају.

На дневном реду самита биће и преговори у вези с мерама за смањење зависности од долара у трговини, као и за јачање алтернативних финансијских институција Међународном монетарном фонду (ММФ) и Светској банци.

Биће размотрене и друге теме од глобалног интереса, попут кризе на Блиском истоку, политичког и финансијског пословања унутар блока и сарадње у циљу одрживог и инклузивног развоја.

На шеснаестом самиту БРИКС-а Бразил ће добити диригентску палицу за вођење форума годину дана, почев од 1. јануара 2025.

Дипломата је рекао да ће Бразил имати „проактивно“ и „строго“ председавање, али „усредсређено на резултате“, подсећајући да је управо под његовим руководством створена Нова развојна банка.

На скупу ће учествовати представници тридесетак земаља, укључујући око 24 шефова држава.

Извор: BANCA y NEGOCIOS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *