ЕУ не одустаје: увоз какаоа мора долазити из подручја где нема крчења шума

Европска комисија се оглушила о захтев Међународне организације за какао (ICCO) са седиштем на Обали Слоноваче да за две године одложи увођење прописа према којима се какао који се увози у Европу не сме производити на подручјима искрчених шума.


У заједничкој изјави потписаној прошле недеље, ICCO је саопштио да је Уредба ЕУ о крчењу шума (EUDR), која ступа на снагу 30. децембра 2024, „нереална с обзиром на захтеве уредбе, почев од геолокације парцела па до успостављања свеобухватног система следљивости“. Од 2021. године, компаније су такође дужне да обезбеде да њихови производи не долазе са рашумљених или деградираних земљишта.

Мање од три месеца пре рока, ICCO је саопштио да систем следљивости још није оперативан јер ЕК није утачнила све захтеве. Произвођачи какаоа сматрају да би такве иницијативе биле штетне, посебно за мала предузећа, и траже од Брисела одлагање слично ономе које је већ одобрено извозницима готових чоколадних производа. ICCO је такође позвао ЕУ да пружи техничку и финансијску подршку како би се ублажио утицај нових правила на произвођаче. Поред какаоа, нова правила важе и за палмино уље, говеда, сојино зрно, кафу, дрво, каучук и његове нуспроизводе.

У септембру је немачки канцелар Олаф Шолц рекао да ће се залагати за одлагање док се не разреше сумње изазване од немачке новинске индустрије, у великој мери зависне од папира (произведен од дрвета), и сматра да би бирократске препреке биле несавладиве.

У међувремену, Бразил, један од главних снабдевача ЕУ неким од поменутих сировина, послао је прошлог месеца писмо Европској комисији тражећи од ње да суспендује пропис и у целини преиспита приступ ЕУ борби против сече шума.

Извор: MercoPress

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *