Лукас Хил Ибарген: Колумбија сукобљена с Илоном Маском, Петро под притиском олигархије

За сада у Колумбији нема говора о затварању или санкцијама према бившем Твитеру, али све иде ка томе. Бразил је већ прешао тај Рубикон и улази у мутне воде сукоба: Федерални врховни суд је одлучио да отпише 3,3 милиона долара бразилској подружници Starlink Brasil ради отплате глоба изречених мрежи Х. Ово је један од ретких случајева када држава заправо заплењује рачуне корпорације и управља њима. Ако се Колумбија поведе за примером Бразила, постаће „јубиларна“, десета земља на свету која је на неки начин ограничила активности Х мреже и других медијских корпорација. Десета после Ирана, Кине, Русије, Туркменистана, Северне Кореје, Мјанмара, Пакистана, Венецуеле и Бразила.


Сада се између председника Колумбије и Илона Маска распламсава усмена препирка, која може довести до потпуног затварања активности Х мреже у Колумбији. Густаво Петро упоређује Маска са Пиночеом и назива га нацистом. Упозорава да његов налог на мрежи Х у сваком тренутку може бити затворен. Петро је од августа 2022. ову платформу учинио својим главним средством комуникације и изборним алатом. А већ као председник, свакодневно га користи да извештава о својој делатности и предлозима или за изражавање свог мишљења о разним питањима. Објављују се одлуке, уредбе, наредбе и остало.

Невоља је у томе што су многе владе у региону (како леве, тако и десне) пале у замку Х мреже и друштвених мрежа уопште. Садашњи сукоби, колико год то било парадоксално, могу нанети велику штету државној управи у Латинској Америци. Већ се користи термин „твитер-контроле“, имајући у виду да су друштвене мреже постале алат за општење између власти и друштва.

Сукоб између левичарских влада и Илона Маска много је дубљи од обичног спора између политичара и медијског могула. Он је чак и шири од сукоба између националне државе и технолошке корпорације, мада је то, наравно, део сукоба. Чини се да је то супротстављеност механизмом власти и управљања: националне власти се лишавају оруђа којима их је завела пета или шеста (већ се губи број) глобална грана власти, оличена у глобалном технолошком корпоративном сектору. Овим сукобима задаје се велики ударац државној управи латиноамеричких земаља, колико год то болно и жалосно било признати.

Лукас Хил Ибарген, координатор огранка Панафричког федералистичког покрета у Колумбији, и новинар Националног удружења новинара APECOL и Националног удружења независних новинара APIC, у коментару за издање „Два Југа“ напомиње да проблем сукоба лежи у роварењу колумбијске олигархије и њихових гласила. По његовим речима, медији свакодневно изврћу оно што председник Густаво Петро Урего говори.

– Забринути су због онога што председник осуђује, разоткривајући сву корупцију која нас вековима изједа, а питање дрскости софтвера Pegassus, у који је укључено толико криминалаца, изазива огроман одјек и они ће неоспорно покушати да убију председника Петра ако не успеју да га смене кршећи правни систем. Већ је објављен и кружи видео снимак где им се јасно каже да ће, ако дирну председника Густава Петра Урега, доћи до хаоса и неће им бити никаквог заклона, јер народ зна у чему је ствар. Оставите председника Петра на миру. Вековима сте пљачкали ову земљу. Свесни људи су се већ изјаснили. Не гутамо приче из Каракола, RCN-а, Плавог радија и сличних кукавних фашистичких саможивих криминалних медија. Људи су будни и спремни да бране народну власт свим неопходним средствима. Криминално-манипулативни медији у етру не треба да лажу, кршећи Устав и све законе, људска права гледалаца зарад задовољавања својих разбојничких власника олигāрхā, пљачкаша природних и друштвених богатстава и буџета колумбијског народа – изјавио је Ибарген.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *